FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lajčak razgovorima u Banjoj Luci okončao posjet BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. veljače 2011. (Hina) - Izvršni direktor za jugoistočnu Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak na kraju dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini u petak se u Banjoj Luci sastao s predsjednicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom i Srpske demokratske stranke (SDA) Mladenom Bosićem.

Lajčak je i s njima iza zatvorenih vrata razgovarao o stanju u BiH odnosno problemima pri uspostavi vlasti u toj zemlji, što je bila i tema njegovih razgovora s čelnicima bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka održanih u četvrtak u Sarajevu.

Predsjednik SDS-a Bosić mogao je nakon susreta s Lajčkaom samo ponoviti kako mu je taj dužnosnik EU prenio da se međunarodna zajednica ne kani miješati u proces uspostave vlasti ali da ona mora biti što prije formirana ne bi li se nastavilo s provedbom reformi.

Bosić je ustvrdio kako je krivnja za trenutačne političke blokade u BiH na strani Federacije BiH odnosno na predsjednicima Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatku Lagumdžiji i HDZ BiH Draganu Čoviću koji se ne mogu dogovoriti o tome kako bi izgledala buduća vlast u državi.

"Nema nikakvih naznaka da će taj problem uskoro biti rješen i to je ono što me zabrinjava", kazao je Bosić novinarima.

Sam Lajčak u četvrtak je izjavio kako nova vlast u BiH mora biti "reprezentativna" te odražavati izbornu volju sva tri konstitutivna naroda.

Lajčak i Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko također su zajednički iskazali zabrinutost zbog činjenice da BiH nema novi vlast ni pet mjeseci nakon provedenih izbora.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙