FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lesar: nezaposlene pred mirovinom bez naknade

Autor: dber
ZAGREB, 23. veljače 2011.(Hina) - Zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar danas je predočio novinarima odgovor iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u kojemu stoji da primjenom novih propisa, nezaposlene žene pred mirovinom u dobi iznad 55 godina ne dobivaju naknade na Zavodu za zapošljavanje.

Lesar je prošlog tjedna pozvao ministarstvo da ispita je li u redu da se, u prijelaznom roku, obveza rada ženama produžuje za tri mjeseca svake godine, to jest da ove godine žene mogu ići u prijevremenu mirovinu s 55 godina i tri mjeseca, a da im se za ta tri mjeseca u Zavodu za zapošljavanje ne isplaćuje naknada do stjecanja prava na mirovinu.

"Kako u Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti nema više uvjeta 'do stjecanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu', budući da je izmjenama Zakona to brisano, više ne postoji pravna osnova za donošenje novog rješenja i priznavanje prava na produženje novčane naknade do ispunjenja novih uvjeta za prijevremenu starosnu mirovinu", odgovorilo je ministarstvo.

Na taj način, smatra Lesar, ministarstvo je jasno reklo da neće izvršiti usklađivanje Zakona o posredovanju pri zapošljavanju sa nedavnim izmjenama mirovinskog zakona.

To znači da im se dalje, dolaskom na Zavod za zapošljavanje, novčana naknada za nezaposlene ograničava i traje do 55. godine za žene i neće primati naknadu za ta tri mjeseca, odnosno do 60. godine za muškarce, rekao je Lesar.

(Hina) pp/xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙