FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: promijenjen odnos prema korupciji

Autor: tmar
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - U Hrvatskoj su se nepovratno promijenili kriteriji i odnos prema korupciji i zbog te promjene svijesti nijedan političar kotač povijesti ne može vratiti natrag, ocijenio je predsjednik Ivo Josipović na današnjem skupu "Korupcija i povjerenje" koji su organizirali zagrebački Pravni fakultet i Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo".

Josipović ističe da se Hrvatska, kao buduća članica EU-a, ne može izgovarati korupcijom u drugim zemljama EU-a te je, zahvalivši na dosadašnjoj potpori Hrvatskoj u toj borbi, pozvao EU da pomogne kako bi se procesuirali slučajevi koji se povezuju i s pojedinim zemljama EU-a.

"Podsjećam da su neke naše koruptivne aktivnosti povezane s tim zemaljama. Pogledajte gdje je novac i gdje su partneri. Očekujem da nam EU pomogne i da se ta djela raščiste, razmijene informacije i odredi pravedna kazna. To mi se čini zakonitim i normalnim i u duhu EU-a", rekao je Josipović na skupu održanu u povodu izlaska knjige "Korupcija i Povjerenje" profesora Josipa Kregara i Duška Sekulića, u kojoj su istraženi i analizirani podatci o raširenosti korupcije u Hrvatskoj.

Usporedivši istraživanja o percepciji korupcije i povjerenja u institucije iz 2004. i 2010., autori su zaključili da velika većina građana, oko 80 posto, vide korupciju u državnim službama kao jako raširenu, no kad je u pitanju povjerenje u institucije, nastale su određene promjene u poretku onih kojima se najviše vjeruje.

Dok je istraživanje iz 2004. pokazalo da građani najviše vjeruju Crkvi, vojsci i policiji, lanjsko je pokazalo da je poraslo povjerenje u one koji su pridonijeli borbi protiv korupcije, a to su tisak, televizija, pravosuđe i policija, kazao je Sekulić. Istraživači zaključuju da situacija u kojoj se smatra da su državni službenici korumpirani, stvara manje povjerenja u sve institucije, i državne i nedržavne, poput sindikata i Crkve.

"Istraživanje je pokazalo da nismo lošiji od drugih zemalja, poput Italije, Grčke, Bugarske, ali da smo bolji od onih s kojima nas uspoređuju", ocijenio je Kregar. Smatra kako bi u borbi protiv korupcije u nas bilo malo učinjeno da nije bilo vanjskog pritiska, ali da je važnu ulogu odigrala promjena javnog mnijenja i očekivanja građana.

Voditelj Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren najavio je za 11. ožujka privremeno izvješće Europske komisije o ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava). Njegov je važni dio borba protiv korupcije i uspostava neovisna sudstva koje će biti djelotvorno u procesuriranju svih oblika korupcije.

Bivši predsjednik države i sadašnji predsjednik Centra "Miko Tripalo" Stjepan Mesić podsjetio je kako je borba protiv korupcije bio najbolji rezultat njegova desetgodišnjeg mandata, tijekom kojega je, ocijenio je, postignuto premalo, ali je na kraju rezultiralo "aferom kamioni" s kojom je borba protiv korupcije, zahvaljujući političkoj volji, stvarno započela.

"Aferu kamioni otvorio sam prije šest godina i tada nitko nije imao sluha za to i u politici i u medijima. No u odnosu na svote koje se danas spominju u aferama, ona svota se danas čini smiješno malenom", zaključio je Mesić.

(Hina) xmt ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙