FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema poticajnih vijesti

Autor: neba
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas bi moglo prevladati negativno raspoloženje, jer nema značajnijih poticaja za kupnju dionica, a i svjetske su burze u fazi negativne korekcije.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 pad, a 1 porast.

Crobex indeks jučer se spustio 0,85 posto, na 2.246 bodova, a Crobex10 0,83 posto, na 1.231 bod. Oba indeksa zaronila su na najniže razine od sredine siječnja.

Redovni promet dosegnuo je 34,6 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, gotovo 13 milijuna kuna. Cijena joj je pala sedmi dan zaredom, i to za 1,92 posto, na 280,5 kuna.

Nakon objave visoke dividende i rasta cijene za više od 10 posto u ponedjeljak, dionica Ericssona Nikole Tesle jučer je oscilirala u cjenovnom rasponu od 65 kuna da bi na kraju dana ipak završila u minusu od 0,85 posto, uz promet manji od 5 milijuna kuna.

„Na domaćem tržištu jučer je nastavljena negativna korekcija cijena dionica, započeta prošloga tjedna zbog lošijih od očekivanja financijskih izvješća većine vodećih domaćih kompanija. Investitori zasad ne pronalaze poticaja za kupnju dionica, već koriste prilike za prodaju“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

A nakon jučerašnjeg izraženije korekcije naniže, Bošković danas očekuje stagnaciju domaćih burzovnih indeksa i mirnije trgovanje, jer nema važnijih poslovnih objava.

„Očekujem stagnaciju indeksa, jer nema razloga za oštriji pad cijena dionica, kao ni poticaja za rast. Tim više što i sa svjetskih burzi pristižu negativni signali, a ne vjerujem da domaće tržište ima snage oduprijeti se tome“, smatra Bošković.

Širenje proturežimskih prosvjeda u naftom bogatoj Libiji izazvalo je u utorak na Wall Streetu najveći dnevni pad cijena dionica od kolovoza prošle godine, što bi mogla biti uvertira u dugo očekivanu korekciju cijena na niže.

Dow Jones indeks pao je 1,44 posto na 12.212 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,05 posto, na 1.315 bodova, a Nasdaq indeks 2,74 posto, na 2.756 bodova.

Na azijskim i europskim burzama i jutros je nastavljen pad cijena dionica.

„Očekujem danas nastavak negativne korekcije i na domaćem i na inozemnim burzama, pod utjecajem nemira na sjeveru Afrike i Bliskom istoku“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Kako dodaje, jučerašnji govor libijskog vođe Moamera Gadafija u kojemu je poručio da se neće povući s vodeće funkcije još će više zaoštriti situaciju te otvoriti mogućnost još žešćih sukoba u Libiji.

„Negativno za tržišta kapitala utječu i informacije, koje jutros prenose neki portali, o sabotaži plinovoda i naftovoda u Libiji od strane tamošnje vlade. To će vjerojatno utjecati na daljnje poskupljenje energenata, unatoč činjenici da Libija podmiruje manje od 2 posto ukupne svjetske potražnje za naftom“, navodi Jureša.

Investitori će pratiti i razvoj situacije oko pregovora vlasti i opozicije u Bahreinu. Ukoliko se ne postigne dogovor u Bahreinu, uslijedit će nemiri, što će povećati mogućnost prelijevanja nemira na Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, napominje Jureša.

„Od negativne korekcije na dioničkim tržištima vjerojatno će danas ostati pošteđen energetski sektor, koji bi mogao profitirati od visokih cijena energenata. Izuzetak su one energetske kompanije koje posluju u Libiji“, zaključuje Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙