FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražni zahtjev protiv voditelja projekta HE "Lešće"

Autor: vhor
KARLOVAC, 22. veljače 2011. (Hina) - Istražnom centru karlovačkoga Županijskog suda Županijsko je državno odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev protiv voditelja (1973.) projekta izgradnje Hidroelektrane "Lešće" i trgovačkog društva u Zagrebu zbog osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, priopćio je danas DORH.

Tridesetosmogodišnjak je osumnjičen da je propustio naložiti da se primjereno označe i zaštite ceste uz akumulacijsko jezero HE "Lešće" pa je odgovoran što je 10. listopada 2010. u Otoku na Dobri u bosiljevskoj općini automobil sletio u vodu i potonuo jer vozačici nije bilo poznato stanje na cesti, niti je ičim upozorena na opasnost. Tada su smrtno stradale dvije od četiri osobe u automobilu.

U istražnom zahtjevu piše kako se osnovano sumnja da je 38-godišnjak od 14. lipnja do 10. listopada 2010. kao zaposlenik osumnjičenoga trgovačkog društva na poslovima voditelja projekta izgradnje Hidroelektrane "Lešće" doveo u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega propustivši naložiti da se na primjeren način označe ceste koje su trajno izvan uporabe, jer ulaze u akumulacijsko jezero. Osumnjičen je, kako se nadalje obrazlaže, da su mu u skladu s glavnimm projektom, među ostalim, bili povjereni i "poslovi provjere provedbe mjera zaštite na radu u fazi uporabe objekta".

Osim glavnog projekta voditelja projekta izgradnje hidroelektrane obvezivao je "izričito" i zakon o prostornom uređenju i gradnji da se "dijelovi velikoga gradilišta, koji se ne mogu ograditi, moraju zaštititi prometnim znakovima ili drukčije označiti nakon punjenja akumulacijskog jezera koje je potopilo dio lokalnih i nerazvrstanih cesta kojima su se do tada služili mještani", piše u istražnom zahtjevu.

Također se navodi kako se osnovano sumnja da je osim odgovorne osobe kazneno djelo počinila i tvrtka kao pravna osoba, jer je propustila obvezu pravne osobe da osigura prometnice.

Policija je u prošli petak izvijestila medije o završetku kriminalističkog istraživanja o tom događaju te navela da je osumnjičenik "voditelj projekta Hidroelektrane 'Lešće' Splićanin (38), inače zaposlenik HEP-a".

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙