FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački zastupnici poslani saslušati pritužbe građana

Autor: akoz
BAGDAD, 21. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Irački parlament prekinuo je rad na tjedan dana i poslao zastupnike u njihove izborne jedinice kako bi ublažili ljutnju građana zbog korupcije, oskudice hrane i loših javnih usluga, rekao je predsjednik parlamenta u ponedjeljak.

Irak je posljednjih tjedana pogođen rastućim valom prosvjeda potaknutih pobunama protiv vlasti u arapskom svijetu. Irački prosvjednici uglavnom nisu tražili smjenu izabrane savezne vlade, postavljene prije samo dva mjeseca, ali su tražili ostavke lokalnih dužnosnika. Nova iračka vlada sastavljena je u prosincu, devet mjeseci nakon općih izbora koji nisu dali jasnog pobjednika.

Tri su osobe ubijene a deseci ranjeni u Sulejmaniji, u sjevernoj iračkoj poluautonomnoj kurdskoj regiji, u posljednja tri dana kada su stotine prosvjednika izašle na ulice. Prosvjedi su održani i u Basri, Faludži, Kirkuku i drugim gradovima.

"Zatražili smo od svih članova da se upute u sve iračke pokrajine... Radit će više od tjedan dana", rekao je predsjednik parlamenta Osama al-Nudžaifi na konferenciji za tisak.

Zastupnici će biti u svojim pokrajinama "dok ne saslušaju sve primjedbe i uoče slabosti i probleme kako bi tražili rješenja u partnerstvu s nevladinim organizacijama, lokalnim vlastima i drugim stranama".

Nudžaifi je rekao da nacionalni proračun od 82,6 milijardi dolara usvojen u nedjelju sadrži ambiciozan plan pomoći Iračanima a uključuje i smanjenje plaća i drugih povlastica premijeru, predsjedniku i predsjedniku parlamenta te zastupnika i ministara.

Nudžaifi je rekao i da će parlament ponovno otvoriti slučajeve korupcije iz prošlih godina i zatražio od Iračana da zastupnicima daju vremena.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙