FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 19. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

PLOČE

Prosperitet Luke Ploče je nacionalni interes a odluka o dokapitalizaciji je put ka tome, kazala je danas predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor u Pločama, gdje se susrela s Upravom i zaposlenicima te predstavnicima sindikata Luke Ploče. Povod tom sastanku bila je odluka Vlade o prodaji 52.000 dionica po povlaštenim uvjetima zaposlenicima Luke Ploče. Jadranka Kosor kazala je kako smatra da je tom odlukom napravljen dobar posao, odnosno kako je donesena dobra odluka vezano za dokapitalizaciju jer je to izravno ulaganje u budućnost u smislu zapošljavanja i poslovnih mogućnosti koje, rekla je, iz dana u dan postaju sve veće. Realizacijom projekta u koji će se uložiti sredstva od dokapitalizacije broj zaposlenih u Luci mogao bi se povećati za 20 posto, istaknuto je tijekom razgovora. "Osobno sam posebno zadovoljna što smo donijeli odluku o prodaji 52.000 dionica radnicima po cijeni od 400 kuna jer mislim da smo tom odlukom pokazali i socijalnu osjetljivost i osjećaj za pravednost," rekla je premijerka. Tu odluku pozdravili su i svi zaposlenici koji su se tijekom susreta zahvalili predsjednici Vlade, a predsjednik Hrvatske unije sindikata Ozren Matijašević kazao je kako je Vlada u cijelosti ispunila dogovor i donijela kvalitetne odluke koje će, kad se počnu provoditi, značiti i zapošljavanje.

OSIJEK

Predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb ponovio je danas u Osijeku da jedino hrvatska Vlada može spasiti vukovarskog branitelja Tihomira Purdu od izručenja Srbiji dostavom pravosuđu BiH dokumenta koji su potpisali hrvatsko i srbijansko ministarstvo pravosuđa da se priznanja iznuđena prisilom ne priznaju. Srb je naglasio kako je u kontaktu s nekim pravosudnim djelatnicima BiH i saznao za postojanje toga dokumenta "potpisanog 27. lipnja 2009. godine između ministra Šimonovića i srbijanske ministrice". "Tamošnjem pravosuđu je neugodno zbog svega što se događa jer su očekivali da će im taj dokument biti dostavljen, ali Hrvatska to nažalost nije učinila", rekao je Srb. Rekao je da taj dokument hrvatska vlada treba poslati pravosuđu BIH u žalbenom roku nakon odluke kojom je Sud BiH dopustio izručenje hrvatskog branitelja i bivšeg logoraša srbijanskog logora Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije, koja ga terete za ratni zločin.

ZAGREB

U Gliptoteci je danas otvorena izložba fotografija "Nagrađena hrvatska arhitektura 1990-2009", koja prikazuje 84 ostvarenja nagrađena u proteklih 20 godina najuglednijim nacionalnim priznanjima koja im je dodijelila struka - godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata i nagradom "Vladimir Nazor". Autor izložbe je arhitekt i fotograf Miljenko Bernfest. Izložbu prati istoimena publikacija - časopis Arhitektura 219 posvećen temi izložbe, koja dokumentira sva nagrađena arhitektonska djela. Izložbu je otvorio ministar kulture Jasen Mesić, koji je rekao da je Ministarstvo kulture aktivno sudjelovalo u proteklih 20 godina u svemu što se događalo u hrvatskoj arhitekturi te naglasio da je veliki broj nagrađenih djela već uvršten u registar zaštićene kulturne baštine jer se nalaze unutar zaštićenih urbanih cjelina. Među najuspješnijim djelima, koja se mogu razgledati, nalaze se tako i neke od poznatijih građevina nastalih od 1990. do danas poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, zgrada zagrebačke Hitne pomoći, Muzeja Spomen područja Jasenovac, Centra Zamet u Rijeci ili dvorane Krešimira Ćosića u Zadru.

ZAGREB

Zagrebačka policija je zbog međunarodne prostitucije uhitila 49-godišnjeg muškarca, za kojega su radile tri djevojke iz Bosne i Hercegovine i s njim dijelile zaradu. Osumnjičeni svodnik je unajmio stan u Novom Zagrebu u kojem su oštećene djevojke dobi 20, 21 i 26 godina pružale klijentima seksualne usluge od 17. siječnja do 2. veljače nakon čega su preselile u drugi stan u kojem su se nastavile prostituirati do 8. veljače, kada su uhićene, izvijestila je policija. Djevojke su bile sa 60 muškaraca od kojih su za sat uzimale 600 kuna, a za pola sata 400 kuna. Od 29.000 kuna koliko su zaradile u tri tjedna, polovicu su predale osumnjičenom. Policija ih je otkrila prateći oglasnik putem kojeg su stupale u kontakt s klijentima. Muškarac je priveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu zbog kaznenog djela međunarodne prostitucije, dok će djevojke biti prijavljene prekršajno nakon čega će biti protjerane, ustanovi li se da u Hrvatskoj borave ilegalno.

(Hina) xvkrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙