FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petraeus Josipoviću: Budite ponosni na hrvatske vojnike

Autor: bcav
ZAGREB/KABUL, 18. veljače 2011. (Hina) - Hrvatska može biti ponosna na svoje vojnike u Afganistanu, a njihovo ratno iskustvo osobito je značajno za misiju ISAF-a, izjavio je u petak u Kabulu zapovjednik ISAF-a, američki general David Petraeus nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Zahvalio sam predsjedniku i svim Hrvatima na važnom doprinosu Hrvatske...Vaši vojnici u glavnom gradu i na sjeveru ponos su za Hrvatsku, a nama je osobito značajno njihovo ratno iskustvo s Balkana", rekao je Petraeus novinarima nakon sastanka s Josipovićem koji je u petak doputovao u službeni posjet Afganistanu.

"Više od 300 hrvatskih vojnika na terenu veliki su ponos za Hrvatsku i predsjednik kao i svi građani mogu biti vrlo ponosni na njih", dodao je general Petraeus koji zapovijeda tom međunarodnom misijom u kojoj sudjeluje 131.000 vojnika iz 44 zemlje.

Predsjednik Josipović je istaknuo da je sa zadovoljstvom čuo pohvale na račun hrvatskih vojnika, kojih je u Afganistanu trenutačno 334 i raspoređeni su u Kabulu, na sjeveru u Mazar-i-Sharifu i Pol-e-Khomriju te na zapadu u Chagcharanu.

"Mnogi od njih iskusni su vojnici iz Domovinskog rata, no ovdje stječu novo iskustvo koje će im jako koristiti", rekao je Josipović čiji posjet Afganistanu i hrvatskim vojnicima koincidira s prvom godinom njegova predsjedničkog mandata.

Po njegovim riječima, misija ISAF koju predvodi NATO ima jasan cilj da se 2014. uđe u novu fazu razvoja općih društvenih odnosa kada bi sami Afganistanci trebali preuzeti odgovornost za svoju zemlju.

"Ono što naši vojnici ovdje rade bit će temelj za tu prevažnu zadaću preuzimanja odgovornosti za vlastitu zemlju", naglasio je Josipović.

Petraeus je hrvatskog predsjednika izvijestio o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, tijeku kampanje protiv talibana, napretka koji je ostvaren posljednjih mjeseci i očekivanjima u idućem razdoblju.

Istaknuo je kako 2014. ostaje ciljna godina tranzicije, odnosno godina kada bi afganistanske snage sigurnosti trebale preuzeti kontrolu nad svim dijelovima zemlje i najavio da će afganistanski predsjednik Hamid Karzai u ožujku objaviti koje će provincije i okruzi ući u prvi krug tranzicije.

Govoreći o izgledima da u lipnju počne povlačenje američkih vojnika, kako je najavio američki predsjednik Barack Obama, Petraeus je rekao kako namjerava ostvariti tu politiku i najavio da će idućih mjeseci Obami predložiti opcije kako bi mogao donijeti konačnu odluku.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙