FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korčula: predavanje o graditelju i klesaru Marku Andrijiću

Autor: nles
KORČULA, 12. veljače 2011. (Hina) - U korčulanskom Domu kulture u organizaciji Udruge turističkih vodiča Korčule, Gradskog muzeja i Centra za kulturu Korčula večeras je održano stručno predavanje uz projekciju fotografija pod nazivom "Nove spoznaje o djelu korčulanskog proto-majstora Marka Andrijića".

Predavač Goran Nikšić, voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru grada Splita, rekao je da je Marko Andrijić u doba renesanse i baroka postao najvrsniji klesar koji je svojom originalnom arhitektonskom koncepcijom zadivio korčulanske stanovnike koji su ga 1485. godine imenovali proto-majstorom svih javnih gradnji u Korčuli. Njemu se pripisuje izrada završnog dijela zvonika katedrale sv.Marka (1481.) s kupolom i lanternom, te ciborija iznad glavnoga oltara.

Korčulanski su majstori kamenari, klesari i graditelji razvili djelatnost sa specijalnim domaćim karakteristikama, te u to doba zidali i klesali kamen za mnoge građevine na Mediteranu. Tu se naročito istaknula u 15. i 16. stoljeću korčulanska klesarsko-graditeljska porodica Andrijića, kazao je.

Katedrala svetog Marka svakako je najvrjednija građevina u Korčuli, napomenuo je Nikšić dodavši da je građena od 13. do 16. stoljeća. Isprva trobrodna crkva sa zvonikom, četvrti brod dobila je u 16. stoljeću. Najbolji korčulanski i dubrovački graditelji utkali su u ovo zdanje, tijekom 150 godina, svu svoju umjetničku virtuoznost i znanje. Na tom izvanrednom građevinskom ostvarenju izredale su se generacije klesara sa svojim stilovima među kojima i znameniti Marko Andrijić, rekao je Nikšić.

Zahvaljujući arheološkim ispitivanjima ime Marka Andrijića se pronalazi oko 1470. u Dubrovniku gdje osniva radionicu. Andrijić je od 1474. godine u dubrovačkom dominikanskom samostanu gradio kapelu sv. Vicka. U isto vrijeme sudjeluje na gradnji mosta na Pilama, gradskih vrata u luci, a za Knežev dvor radi stubište s ogradom, saznaje se iz predavanja Gorana Nikšića.

U Korčuli Andrijić gradi kulu Ravelin i gradske zidine, dok je zvonikom stolne crkve stvorio prototip koji je postao uzor nizu dalmatinskih zvonika - od renesansnog franjevačkog zvonika u Hvaru do baroknih zvonika dubrovačkog i korčulanskog kraja. Pretpostavlja se da je konstrukcija Andrijićeve kupole, kojom se zaključuje zvonik, utjecala na Nikolu Firentinca za gradnju kupole šibenske katedrale, otkrio je Nikšić.

Godine 1485. radi i svoje remek-djelo - ciborij glavnog oltara korčulanske katedrale s prizorima navještenja. Nakon toga u Dubrovniku radi opremu za samostan Apostola i projektira zvonik franjevačkog samostana u Hvaru. Hvarski će zvonik dovršiti njegov brat Vlahuša - Blaž.

Nažalost, ime Marka Andrijića je podcijenjeno u hrvatskoj povijesti graditeljstva, rekao je Nikšić.

(Hina) xnper yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙