FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija: astronauti u prvoj simuliranoj šetnji Marsom

Autor: dmus
KOROLJEV, 14. veljače 2011. (Hina/AFP) - Dvojica od šestorice ruskih, europskih i kineskih astronauta, koji su u sklopu simulirana leta od godinu i pol zatvoreni već osam mjeseci u replici svemirskog broda nedaleko od Moskve, u ponedjeljak su prvi put izišli u "šetnju" površinom fiktivnog planeta Marsa.

Rus Aleksandar Smolevski i Talijan Diego Urbina na "Marsovoj" bi pješčanoj površini i među stijenama trebali provesti 92 minute, objavio je kontrolni centar svemirskih letova u Koroljevu, nedaleko od Moskve. Ako se od šetnje umore, mogu i sjesti na stolice koje su namijenjene za to.

Na snimkama koje je objavio centar vidi se kako dvojica astronauta najprije zabijaju rusku, kinesku i europsku zastavu, a onda uzimaju uzorke tla.

Predviđena su još dva izlaska, 18. i 22. veljače. Smolevski će sudjelovati u oba, na prvom s Kinezom Wangom Yueom, a na drugom ponovno s Urbinom.

Projekt simulacije leta na Mars pokrenut je kako bi se pokušale utvrditi moguće psihičke i fizičke posljedice takve misije na ljudski organizam.

(Hina) xdam ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙