FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se veća volatilnost, u fokusu poslovna izvješća

Autor: neba
ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Nakon što su se prošloga tjedna ulagači na Zagrebačkoj burzi pojačano pozicionirali pred objavu financijskih izvješća kompanija, idućega se tjedna očekuje veća volatilnost cijena dionica pod utjecajem objave poslovnih izvješća.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 1,25 posto, na 2.333 boda, ostvarivši dobitak deveti tjedan uzastopno. Na najvišoj je razini od listopada 2008. godine.

Crobex10 porastao je, pak, 1,06 posto, na 1.282 boda.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 182 milijuna kuna, što je otprilike 16 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Protekloga tjedna domaće tržište nije imalo jasnih smjernica, a ulagači su se uglavnom pozicionirali pred intenzivniju objavu financijskih izvješća domaćih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, koja započinje u ponedjeljak“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

U ponedjeljak se očekuje financijsko izvješće HT-a, a vjerojatno i prijedlog o isplati dividende. Dionicom HT-a ostvareno je prošloga tjedna gotovo 68 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 2,82 posto, na 313,97 kuna, a tijekom tjedna kretala se u rasponu do 306 do 315,99 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ine, s prometom od 19,3 milijuna kuna i stagnacijom cijene za 3.650 kuna.

U većem fokusu investitora bile su i dionice kompanija iz sastava koncerna Agrokor.

Tako je dionica Belja, uz promet od 12,6 milijuna kuna, poskupjela za više od 25 posto, na 113 kuna. Dionica Žitnjaka ojačala je za više od 23 posto, Zvijezde 20 posto, Vupika 19,5 posto, a Konzuma 6,3 posto.

Među Agrokorovim kompanijama, gubitak na cijeni pretrpjela je jedino dionica Jamnice, i to za 7,6 posto.

Te kompanije najavile su objavu poslovnih rezultata do 25. veljače.

„Na meti špekulanata prošloga su se tjedna našle dionice kompanija iz sastava Agrokora, ponajviše pod utjecajem rasta cijena hrane. No, kako rastu i cijene sirovina, ocjenjujem da će proizvođači hrane imati prilično težak posao održati svoje marže u ovoj godini. Bruto marže će im biti pod pritiskom, dok će neto marže ovisiti o umješnosti samog menadžmenta da racionalizira ostale troškove poslovanja“, ocjenjuje Balgač.

Znatno su ojačale i dionice Vira, za 8 posto, te Podravke, za 6,3 posto.

I brodarske dionice ostvarile su znatan rast cijena, ponajviše zahvaljujući oporavku BDI indeksa, koji je na tjednoj razini porastao oko 12 posto, na 1.178 bodova.

Kako ističu analitičari, nakon kineske Nove godine pa do svibnja ili lipnja vozarine uobičajeno rastu, jer je svjetska trgovina tada najintenzivnija.

Dionice Tankerske plovidbe, Uljanik plovidbe, Atlantske plovidbe i Jadroplova poskupjele su na tjednoj razini između 1,45 i 9,9 posto.

No, u građevinskom je sektoru većina dionica pretrpjela gubitke. Cijene dionica Ingre, Hidroelektre niskogradnje, IGH i Dalekovoda pale su između 0,03 i 2,5 posto.

U četvrtak je Jadranski naftovod izvijestio da je u četvrtom tromjesečju lani ostvario 14,97 milijuna kuna neto dobiti, što je 57 posto manje nego godinu dana ranije. Ukupni prihodi Janafa u tom su razdoblju dosegnuli 124,5 milijuna kuna i bili su 8,2 posto viši. Cijena te dionice potonula je prošloga tjedna više od 5 posto, na 3.209 kuna.

Idućega tjedna na domaćoj burzi Balgač očekuje prilično volatilno trgovanje zbog intenzivne objave financijskih izvješća kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje.

„Nakon što je probio 2.300 bodova, Crobex stagnira, a za njegov daljnji rast bit će potrebni solidni poslovni rezultati domaćeg poslovnog sektora. Stoga će investitori idućega tjedna pozorno iščitavati poslovne rezultate kompanija, a još više procjene menadžmenta za iduće razdoblje“, ističe Balgač.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i ublažavanju strahovanja ulagača od eskalacije egipatske krize.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,5 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 2,14, a pariški CAC 1,33 posto.

„Iako su ključni burzovni indeksi probili razine otpora, što ukazuje na moguć daljnji rast tržišta, uslijedile su kratkoročne dobitonosne prodaje, jer su investitori na oprezu zbog situacije na Bliskom istoku, kao i zbog očekivanja zaoštravanja monetarnih politika u Aziji“, navodi Balgač.

Napominje da je u ovome trenutku moguće i znatnije preusmjeravanje kapitala s tržišta zemalja u razvoju, kao što su kinesko, indijsko i brazilsko, koja su od početka godine u padu ili stagnaciji, prema američkoj burzi jer se ove godine očekuje ubrzanje rasta američkog gospodarstva.

„Na ubrzavanje stopa rasta u SAD-u upućuje poboljšanje stanja na američkom tržištu rada te oporavak financijskog sektora, dok je i tržište nekretnina sad već negdje blizu dna“, zaključuje Balgač.

Tehnička analiza S&P-a: Nastavak rasta prema 1.350 bodova?

Prošlog je tjedna na Wall Streetu S&P 500 indeks porastao 1,39 posto, na 1.329 bodova.

“Unatoč nekoliko pokušaja sredinom tjedna da se cijene spuste, kupci su uspjeli podignuti S&P 500 iznad granica otpora, čime se otvorio put prema dugoročnom targetu koji se nalazi u zoni između 1.350 i 1.380 bodova. Bikovski sentiment i dalje je prisutan, pa se šanse za brzim dolaskom do prvih granica otpora svakim novim rastom povećavaju”, ističe Marko Erdeljac, voditellj retail trgovanja u investicijskom društvu Erste vrijednosni papiri.

Naime, iako postoji strah od korekcije u ovom skoro pravocrtnom rastu tržišta, ulagači koji su prodavali na nižim razinama 'prisiljeni' su na ponovni ulazak na tržište zbog bojazni da propuste daljnje eventualne poraste, pojašnjava Erdeljac.

Takvi kupci, zajedno s onima koji vjeruju da je trenutno oportuno kupovati vrijednosnice zbog dobih fundamenata, pomažu tržištu da se održi na ovim visinama, te svojim kupnjama guraju cijene prema gore.

“Takav razvoj događaja možda nije najbolji za dugi rok, no sve dok takav sentiment prevladava, izuzetno je bitno pratiti granice na kojim bi se mogle dogoditi promjene u odnosu između ponude i potražnje. Prva takva veća granica se nalazi u donjoj liniji dugoročnog targeta S&P-a, zone između 1.350 i 1.380 bodova. Porast do 1.350 bodova sasvim je izgledan u slučaju nastavka bikovskog sentimenta, pa bi do toga moglo doći u idućih nekoliko tjedana, ako ne i prije. Druga takva granica se nalazi na gornjoj granici target zone – 1.380 bodova”, kaže Erdeljac.

U slučaju da tržište doista ima snage dosegnuti te razine, bit će važno pratiti linije podrške koje je već napravilo na putu prema gore u ovom gotovo pravocrtnom rastu. Te linije nam mogu dati rane signale promjene u odnosu ponude i potražnje, te pokazati kada je pravo vrijeme za izlazak s tržišta, napominje Erdeljac.

Prva granica potpore S&P-u nalazi se već na 1.325 bodova, dok je druga veća granica potpore na 1.308 bodova, gdje se nalazi 61,8 - posto fibonaccijeve ekstenzije prvog dijela porasta koji datira od sredine 2010. godine a završava sa testiranjem linije od 1.170 bodova krajem mjeseca studenog 2010. godine, kaže Erdeljac.

“Pad ispod te razine otvorio bi put S&P-u prema 1.295 bodova, dok bi daljnji pad kreirao mogućnost testiranja veće potpore na 1.275 bodova, koje je tržište formiralo prije svega dva tjedna. U slučaju nastavka rasta tržišta s tih razina, granica od 1.275, odnosno 1.270 bodova ne bi smjela popustiti, već pružiti značajan otpor daljnjem padu cijena”, zaključuje Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙