FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saviano: Slovenija ne smije Camorru olako shvatiti

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. veljače 2011.(Hina) - Slovenija ne bi smjela olako shvatiti tvrdnje da su je pripadnici jednog klana napuljske Camorre doživljavali kao "mafijaški raj" i u njoj slobodno djelovali, izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju Roberto Saviano, pisac kultne knjige "Gomorra".

Saviano je u "La Repubblici" nedavno objavio zatvorsku ispovijest mafijaša-pokajnika Maurizia Prestierija koji je, među ostalim, rekao da su se pripadnici jednog klana Camorre za vrijeme međuklanovskih obračuna u Napulju sklanjali u Sloveniju, gdje su znali boraviti i više mjeseci pod pravim imenima jer su se osjećali sigurnima. "Slovenija je za nas raj. U Sloveniji smo bili toliko sigurni da smo koristili svoja prava imena. Konačno nije bilo krivotvorenih dokumenata, ništa", rekao je mafijaš.

U Sloveniji su minimalizirali taj problem. "Boravci mafijaških klanova u Sloveniji nisu nikakva nepoznanica: oni našu državu koriste kao mjesto gdje se odmaraju, ali se ovdje ne upuštaju u kriminalnu aktivnost", izjavio je Drago Kos, donedavni predsjednik vladina ureda za suzbijanje korupcije, inače iskusni kriminalist. Protiv njih se nije moglo djelovati bez odgovarajuće međunarodne tjeralice, a oni se kriminalnom aktivnošću u Sloveniji nisu bavili, rekao je Kos.

U razgovoru za Slovensku televiziju Saviano tvrdi da Prestierijeve tvrdnje ne treba tako olako shvaćati i da je njegovu ispovijest objavio kao upozorenje da u nekim europskim zemljama, ne samo u Sloveniji, ne postoje središta za borbu protiv mafije, pa te zemlje reagiraju samo ako to zatraže države iz kojih dolaze kriminalci.

"Prestieri mi je ispričao da su u Sloveniji znali boraviti i po devet mjeseci i uopće se nisu vraćali u Napulj. Sloveniju su smatrali jednom vrstom centrale iz koje su upravljali novcem, ljudima i oružjem. Rekao mi je da su ga kupovali od Srba i Hrvata i preko Slovenije vozili u Italiju. Od drugih mafija s kojima su imali uhodane kanale dobivali su što su htjeli", ustvrdio je Saviano u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju.

Dodao je da pretpostavlja kako su duži boravci pripadnika Camorre trajali između 2005. i 2007. godine, u vrijeme kad je u Napulju dolazilo do obračuna raznih struja u Camorri koji su rezultirali pravim uličnim ratom.

Saviano je rekao kako su i u drugim europskim zemljama znali biti iznenađeni njegovim otkrićima o djelovanju Camorre na njihovu teritoriju, ali su se ona kasnije pokazala točnima. Šokirani otkrićima o djelovanju Camorre na svom području isprva su bili i u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj..., tvrdi Saviano.

Po njegovim riječima, napuljska Camorra je zadnjeg desetljeća promijenila kriminalnu scenu Europe, pa Prestierijeve navode "i ako su pretjerani" treba uzeti ozbiljno i ispitati.

(Hina) xfl ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙