FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dukat grupa: neto dobit u 2010. manja za 18,6 posto

Autor: nbrc
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Dukat grupa je u prošloj godini ostvarila neto dobit u iznosu od 152,1 milijun kuna, što je za 18,6 posto manje nego li 2009. godine, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješće za prošlu godinu koje je Dukat objavio na Zagrebačkoj burzi.

Poslovanje u 2010. obilježio je nastavak nepovoljnih tržišnih uvjeta i negativnih trendova iz prethodne godine na svim tržištima jugoistočne Europe na kojima Dukat grupa posluje, navode iz Dukata.

Kao ključne čimbenike koji su obilježili prošlogodišnje poslovanje navode pad kupovne moći i promjene potrošačkih navika s izravnim negativnim utjecajem na strukturu prodaje i prodajne rezultate, smanjenje proizvođačkih cijena te značajan rast otkupnih cijena svježeg sirovog mlijeka.

Prihodi od prodaje Dukat grupe u prošloj su godini iznosili 2,28 milijardi kuna i u odnosu na 2009. smanjeni su za 7,1 posto, a samo u četvrtom tromjesečju ostvareni su prihodi od prodaje od 548,7 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje godine prije pad za 11,9 posto.

Po podacima iz izvješća, poslovni prihodi Dukat grupe u 2010. godini iznosili su 2,32 milijarde kuna, što je 7 posto manje nego godinu prije, a poslovni su rashodi smanjeni za 5,5 posto, na 2,12 milijarde kuna.

Operativna dobit (EBIT) u prošloj godini iznosila je 194,6 milijuna kuna i manja je za 20,5 posto u odnosu na 2009.

Po podacima iz izvješća, Dukat grupa je u prošloj godini u dugotrajnu imovinu uložila 176,3 milijuna kuna, što je 67,7 milijuna kuna više nego godine prije.

Najviše je u prošloj godini investirano u KIM Mljakaru Karlovac u kojoj je u zadnjem kvartalu pušten u rad i novoizgrađeni proizvodni pogon za preradu svježeg sirovog mlijeka.

Po podacima iz financijskog izvješća za matičnu tvrtku, Dukata d.d. je u prošloj godini ostvario 1,7 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je pad za 1,9 posto u odnosu na godinu prije.

Neto dobit Dukata d.d. iznosila je 105,1 milijun kuna i smanjena je u odnosu na 2009. za 24,5 posto.

U zadnjem kvartalu prošle godine Dukat d.d. je najavio akcijski plan za povećanje primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, kojim će angažitrati šest milijuna kuna vlastitih sredstava za sufinanciranje kupnje junica od strane kooperanata svojih mlijekara Dukata, Sirele i KIM-a. Na taj način Dukat osigurava preduvjete za rast primarne proizvodnje mlijeka od 15 milijuna litara godišnje, navodi se uz ostalo u izvješću Dukata za prošlu godinu.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙