FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hebrang: Bebić u Saboru tolerira uvrede i govor mržnje

Autor: trub
ZAGREB, 11. veljače 2011.(Hina) - Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Andrija Hebrang prozvao je danas predsjednika Sabora Luku Bebića da je razinu političkog dijaloga u Saboru spustio na nedopustivu razinu, a upitan razmatra li HDZ Bebićevu smjenu s dužnosti predsjednika parlamenta, odgovorio je kako prije bilo kakvog zaključka stranka treba analizirati sve činjenice.

Hebranga su novinari u Saboru upitali je li točna informacija da vodstvo HDZ-a, nakon jučerašnjeg verbalnog sukoba Bebića s potpredsjednicima Sabora Vladimirom Šeksom i Ivanom Jarnjakom, planira smijeniti Bebića.

"Ja ne razmišljam o tome. Razmišljam samo o tome da je predsjednik Bebić spustio razinu rasprave u Saboru na nedopustivu nisku razinu. On tolerira vrijeđanje, omalovažavanje osobe, laži, neistine i klevete i to je apsolutno nedopustivo u Hrvatskom saboru, a ponavlja se. O tome trebamo razgovarati, ali neću prejudicirati nikakav zaključak", odgovorio im je Hebrang.

Upitan smatra li da stranka treba kazniti Bebića, odgovorio je da HDZ prvo treba prikupiti sve činjenice i raspraviti ih, te da ne želi predviđati kakav će biti zaključak.

"Mi ne sudimo prije nego razmotrimo činjenice", odgovorio je Hebrang na pitanje kakve poslovničke ili statutarne kazne postoje potvrdi li HDZ sve optužbe koje je izrekao na Bebićev račun.

Na pitanje kako bi ocijenio Bebićevo vođenje saborske sjednice i je li po njegovu mišljenju on dobar predsjednik parlamenta, odgovorio je kako ne želi davati ukupnu ocjenu Bebićeva rada, već samo u "segmentu u kojem je (Bebić) dozvolio da se rasprave svedu na tako nisku razinu koja ne dolikuje Hrvatskoj".

Hebrang je naglasio da uvrede i klevete jučer u Saboru nisu bile upućene samo stranci, nego i njezinim dužnosnicima pojedinačno, pa i njemu, koji su ostali bez zaštite predsjedavajućeg.

Na novinarski upit je li Bebić na "HDZ-ovoj crnoj listi jer je čovjek Ive Sanadera", odgovorio je da ne zna ni za kakve crne liste, nego "samo za crvene liste u Saboru", te da ne ulazi u to tko je čiji čovjek.

"Mene samo zanima kako pred našim biračima izgleda razina političkog dijaloga, da li treba vrijeđati, klevetati, lagati, blatiti, ili na civilizirani način rješavati probleme kojih, hvala Bogu, imamo i previše", poručio je Hebrang.

Upitan kako to da HDZ tolerira Šeksu da prijeti zabranom SDP-a ili kada vrijeđa novinare, a Bebiću zamjera jer ne štiti HDZ-ovce, odgovorio je da su se stranka i on osobno ogradili od Šeksovih uvreda na račun novinara, te da je Šeksova prijetnja SDP-u bila reakcija na učestale optužbe iz te stranke o HDZ-u kao kriminalnoj organizaciji.

"U reakcijama i odgovorima mi znamo pretjerati, pa i ja sam nedavno pretjerao u reakciji na Jovanovićev (zastupnik SDP-a Željko Jovanović) ispad, jer je to bila reakcija na njegove optužbe da je vrh HDZ-a ne više kriminalna organizacija, nego i zločinci", istaknuo je Hebrang.

"Treba razlikovati uzrok i posljedicu", zaključio je.

(Hina) xtr yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙