FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: o ekonomskom i društvenom razvoju Hrvatske

Autor: dmak
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Okrugli stol o ekonomskom i društvenom razvoju Hrvatske održan je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) na kojem su istaknuti ekonomski stručnjaci govorili o uzrocima gospodarske krize u Hrvatskoj i mogućim rješenjima.

Skup su organizirali HAZU i Hrvatski institut za financije i računovodstvo, a podloga raspravi bili su zbornici radova "Facing the future of SEE Europe" (2010) i "Kriza i okviri ekonomske politike" (2009).

Postoje tri opcije u vezi krize - jedna je nastaviti kao do sada što će dovesti do kolapsa, druga je preuzimanje od MMF-a, Svjetske banke i EU, a treće definiranje nove strategije razvoja ekonomske politike, rekao je predsjednik Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo i nekadašnji pomoćnik ministra financija Tihomir Domazet. Poručio je da HNB i vlada hitno moraju naći novac s niskim kamatama kojima će zaustaviti daljnji pad i potaknuti gospodarski rast, monetarna i kreditna politika moraju biti polazište pomoći poduzećima i projektima. Također, naglasio je Domazet, potrebno je hitno potaknuti potražnju brojnim mjerama, uključujući i proračun te politiku plaća.

Redoviti član Razreda za društvene znanosti HAZU Vladimir Stipetić ustvrdio je da je Hrvatskoj potreban gospodarski rast od šest posto da bi dostigli prosječnu razvijenost zemalja Europske unije što će biti jako teško uz otplaćivanje preuzetih obveza i rasprodano "obiteljsko srebro". Zemlja će se morati odreći mnogo toga da bi se to moglo ostvariti, poručio je Stipetić.

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je da je potrebno zaustaviti hrvatski gospodarski sunovrat te da je nužno dugoročno strategijsko planiranje u gospodarstvu, no da za to ne postoji politička volja. Strategiju bi osim vlade trebale donositi banke, a koje smo prodali, korporacije koje smo uništili i krupni kapital kojeg nemamo.

"Plovimo na brodu bez kompasa i na to upozoravaju i eksperti u ovoj knjizi. Vremena više nema, pješčani sat je istekao, a kome to nije jasno, ništa mu nije jasno i nikada mu neće ni biti", poručio je Mesić.

(Hina) xdm yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙