FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepszabadsag podnio ustavnu tužbu zbog medijskog zakona

Autor: bnov
BUDIMPEŠTA, 10. veljače 2011. (Hina/AFP) - Nepszabadsag, vodeći mađarski dnevnik, podnio je ustavnu tužbu protiv kontroverznog zakona o medijima koji je usvojila vlada premijera Viktora Orbana, a stupio je na snagu 1. siječnja.

Nepszabadsag je na svojoj internetskoj stranici da je podnio ustavu tužbu protiv zakona koji šteti slobodi pisanih medija. Tužba, koju su ustavnom sudu podnijeli glavni urednik Karoly Voros i predsjednik radničkog vijeća Karoly Kelen, zakon o medijima osporava u 16 točaka.

zaposlenih.

Nepszabadsag, inače sklon ljevici, nije zadovoljan "nejasnom definicijom 'tiskovnih proizvoda', jurisdikcijom i sastavom novog medijskog nadzornog odbora koji obuhvaća samo članove bliske stranci na vlasti Fideszu i neusklađenošću kazni predviđenih zakonom".

"Svi ti problemi mogli bi sputavati ustavno pravo slobode tiska i slobode izričaja", navodi list.

Dnevnik izražava žaljenje i zbog samo jednog dana između proglašenja i stupanja na snagu zakona koji zainteresiranima nije dopustio da se pripreme, što je također protiv odredbi mađarskog ustava.

Mađarska je prije tri dana pristala predložiti izmjene u kontroverznom zakonu o medijima koji su njegovi kritičari ocijenili pogubnim za medijske slobode i koji je bacio sjenu na početak njezina predsjedanja Europskom unijom. "Mađarske vlasti su pristale poslati Komisiji prvi prijedlog mogućih dopuna zakona o medijima" u četvrtak 10. veljače, rekao je Jonathan Todd, glasnogovornik EK-a u ponedjeljak. Riječ je o "prvom koraku kako bi se zajamčilo da mađarski zakon o medijima bude potpuno usklađen sa svim aspektima europskog prava, pa i s poveljom o temeljnim pravima", dodao je glasnogovornik.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙