FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan: Najmanje 20 vojnika ubijeno u bombaškom napadu

Autor: vrad
PEŠAVAR, 10. veljače 2011. (Hina/AFP) - Najmanje je 20 novaka te vojnih i sigurnosnih dužnosnika izgubilo život u četvrtak u samoubojičkom napadu na centar za novačenje u vrijeme jutarnje vježbe, na sjevero-zapadu Pakistana, području koje je zahvatio krvavi val napada talibana, saveznika Al Kaide, priopćila je policija.

"Samoubojica je bio dječak u školskoj odori", rekao je Abdulah Han, policijski načelnik u Mardanu, gdje se napad dogodio.

Visoki vojni dužnosnici koji nisu htjeli otkriti identitet potvrdili su vijest.

Premijer Jusuf Raza Gilani osudio je napad u Mardanu nazvavši ga "kukavičkim napadom koji ne može poljuljati moral sigurnosnih snaga i odlučnost države da iskorijeni terorizam".

Mardan je grad u kojemu je stacioniran velik broj vojnih snaga, u blizini zabitnog plemenskog područja na sjeverozapadu, uz granicu s Afganistanom, koje je uporište pakistanskih talibana, glavno uporište Al Kaide u svijetu i važna pozadinska baza afganistanskih talibana.

Najveći talibanska skupina, Pokret pakistanskih talibana (TTP) glavni je krivac za gotovo 450 napada - uglavnom samoubojičkih - u kojima je u zadnje tri i pol godine poginulo više od 4.000 ljudi diljem zemlje.

TTP je u zadnje vrijeme preuzeo odgovornost za više napada na sigurnosne snage koje su izveli, kažu, kao odgovor na vojne ofenzive i na gotovo svakodnevno raketiranje njihova područja iz američkih bespilotnih letjelica na čijoj su meti pripadnici Al Kaide te pakistanski i afganistanski talibani.

U ljeto 2007. TTP je, zajedno s Osamom bin Ladenom objavio Islamabadu džihad, "sveti rat", zbog toga što od konca 2001. podupire Washington u njegovu "ratu protiv terorizma".

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙