FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: smanjen stupanj zaštite od terorističkih napada

Autor: nkre
BERLIN, 1. veljače 2011. (Hina) - Najviši stupanj zaštite od terorističkih napada, koji je u Njemačkoj na snazi od kraja studenog prošle godine, smanjen je u utorak po nalogu njemačkog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea uz istodobno objašnjenje kako opasnost od terorističkih napada još postoji.

"Vidljiva nazočnost policije u javnosti će biti smanjena no još ne mogu reći da je opasnost od terorističkih napada prošla", izjavio je Thomas de Maiziere u Berlinu. Kako je najavljeno, još tijekom dana će se sa željezničkih kolodvora i zračnih luka povući ophodnje policije naoružane automatskim oružjem.

Pojačane policijske ophodnje policajaca naoružanih oružjem dugih cijevi, što je za Njemačku neuobičajno, koje ophode oko Bundestaga, za sada će i dalje biti na snazi jer o njihovu povlačenju odlučuje sama uprava Bundestaga. Isto tako zgrada njemačkog parlamenta do daljnjeg ostaje zatvorena za posjetitelje.

Njemački ministar unutarnjih poslova objasnio je da vlasti i dalje rade na zaštiti od terorističkih napada ali da se taj proces odvija "u pozadini".

Povišene mjere opreza uvedene su 17. studenog 2010. nakon što je zrakoplov s eksplozivnom napravom iz Jemena upućen u SAD prošao i kroz njemačke zračne luke. Vlasti su isto tako, prema tadašnjim navodima, raspolagale saznanjima o mogućim napadima islamistističkih terorista na ciljeve u Njemačkoj, između ostalih, i zgradu Bundestaga.

De Maiziere je opravdao uvođenje pojačanih sigurnosnih mjera, iako tijekom posljednjih mjeseci nisu zabilježene povećane aktivnosti osumnjičenih skupina.

"Ne mogu pouzdano reći jesu li naše mjere spriječile napade, ali su u svakom slučaju imale pozitivan učinak", rekao je de Maiziere.

Njemački ministar unutarnjih poslova odbacio je optužbe po kojima je uvođenje pojačanih mjera izazvalo nepotrebno uznemiravanje građana. "Moju tadašnju odluku i sad smatram potpuno ispravnom", zaključio je de Maiziere.

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙