FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska: počeo postupak oko ubojstva Rafika al-Haririja

Autor: dmus
LEIDSCHENDAM, 7. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Posebni sud za Libanon pod okriljem UN-a u ponedjeljak je održao prvu raspravu u pokušaju da rasvijetli pravne momente prije nego što izda prve uhidbene naloge u postupku oko ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja.

Početak postupka vremenski se poklopio s političkom krizom u Libanonu u kojoj je militantni šijitski pokret Hezbolah sa svojim saveznicima svrgnuo vladu Saada al-Haririja, sina Rafika al-Haririja, zbog toga što je odbio prekinuti veze sa sudom u Nizozemskoj.

"Ova rasprava predstavlja važan trenutak za Posebni sud za Libanon", rekao je predsjedajući sudskog vijeća Antonio Cassese, dodavši kako je to početak rada suda koji se suočio s brojnim kritikama glede opsega djelovanja.

Libanonski sud prvo je međunarodno sudsko tijelo s ovlastima da sudi za teroristička djela, a probleme mu stvara nastojanje da pronađe način kako da primijeni i libanonski i međunarodni zakon prije uključivanja optužbe za terorizam u moguće uhidbene naloge.

Sud je uspostavljen kako bi sudio optuženima za bombaški napad u kojem su 2005. poginuli Hariri i još 22 osobe, a tužitelj Daniel Bellemare 17. siječnja poslao je zapečaćenu optužnicu predraspravnom sucu Danielu Fransenu.

(Hina) xdam ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙