FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Sarkozy pozvali Poljsku u gospodarski sporazum EU-a

Autor: akoz
VARŠAVA, 7. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Čelnici Francuske i Njemačke pozvali su u ponedjeljak Poljsku i druge zemlje EU-a izvan zone eura da se pridruže novom "sporazumu o konkurentnosti" koji bi trebao osnažiti europsko gospodarstvo.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel predložili su nove mjere, uključujući ograničenja razine zaduženosti kao dio nacionalnih zakona i višu dob za umirovljenje, na summitu EU-a prošli tjedan, ali su odmah naišli na kritike drugih zemalja članica.

"Glede sporazuma o konkurentnosti koji se uspostavlja... mi smo rekli da bi htjeli pozvati zemlje koje još nemaju euro da sudjeluju", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji u Varšavi nakon razgovora sa Sarkozyjem i poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim.

"Taj sporazum, gdje ima najviše prigoda za reforme, otvoren je i rado bismo vidjeli naše poljske prijatelje da u njemu sudjeluju jer su zemlja naklonjena reformama s tradicijom fiskalne konsolidacije", rekla je Merkel.

Poljska već ima ustavno ograničenje za svoja dužnička opterećenja.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙