FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 5. veljače 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

BEOGRAD - Predstava "Gospoda Glembajevi", rađena po istoimenoj drami hrvatskog književnika Miroslava Krleže, u režiji srbijanskog redatelja Jagoša Markovića, premijerno je, nakon 40 godina, izvedena u petak navečer u beogradskom Ateljeu 212. Rađena po jednom od najpoznatijih i najizvođenijih Krležinih dramskih djela, u kojem se pisac nemilosrdno obračunava s lažnim sjajem, bogatstvom i svim opsjenama koje donosi novac i uspon u društvu, izazvala je velik interes javnosti, o čemu svjedoči nazočnost predstavnika kazališne scene iz zemalja regije, javnih ličnosti i diplomatskih predstavnika, kao i informacija da nema više ulaznica za sve izvedbe planirane u veljači. Za ovu predstavu okupljena je međunarodna ekipa, glavne uloge igraju Boris Cavazza, Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Vlastimir Đuza Stojiljković, Jelena Đokić, Branislav Trifunović, Tanasije Uzunović i Svetozar Cvetković, dok je scenografija povjerena Miodragu Tabačkom, a kostimografija Zori Mojsilović. Upitan bi li s "Glembajevima" stao pred hrvatsku publiku, primjerice na scenu Hrvatskog narodnog kazališta, redetalj Jagoš Marković je odgovorio potvrdno te dodao kako "jedva čeka". "Postoje veze koje su neuništive, pripadaju teatru, a on je u jednoj ravni, bar za mene, sloboda. Naravno da ću poći", zaključio je Marković.

WASHINGTON - Američki astronaut Mark Kelly, zapovjednik svemirskog broda Endeavoura, čija je žena, parlamentarna zastupnica Gabrielle Giffords, teško ranjena u glavu na političkom skupu u Arizoni, odlučio je u petak da će sudjelovati u posljednjoj misiji svemirskog broda. Kelly koji je protekli mjesec bio na odmoru kako bi se mogao brinuti za suprugu koja je u rehabilitacijskoj ustanovi u Houstonu, u Teksasu, pošto je 8. siječnja ranjena u glavu u Tucsonu, rekao je da će u ponedjeljak početi pripreme za let. "Pridružit ću se mojoj ekipi i završiti pripremu za tu misiju", rekao je u priopćenju koje je NASA objavila u petak. "Pripremamo se već 18 mjeseci i bit ćemo spremni da magnetski spektrometar Alpha dopremimo na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i ispunimo druge zadaće tog leta", dodao je. NASA je izabrala Ricka Sturckowa da privremeno zamijeni Marka Kellyja tijekom njegove odsutnosti i da eventualno poleti u svemir ako ovaj odustane zbog ženina zdravstvenog stanja. Kelly (46) je u četvrtak izjavio da je ženi (40) "svakim danom sve bolje i da su mu neurokirurzi rekli kako je to jako dobar znak". Endeavour sa šestero astronauta treba poletjeti na ISS 19. travnja iz svemirskog centra Kennedyja, pokraj Cap Canaverala na Floridi. Mark Kelly ima brata blizanca, Scotta, također astronauta koji je trenutačno na ISS-u, na kojemu zapovijeda šesteročlanom posadom.

LJUBLJANA - Slovenski student režije Simon Intihar završava film o liječniku podrijetlom iz Gane Peteru Bossmanu koji je proglašen slovenskim Obamom pošto je prije tri mjeseca pobijedio na izborima za gradonačelnika Pirana, javili su u petak slovenski mediji. Bossman, koji je prije 30 godina iz Gane došao u Ljubljanu studirati medicinu, tada vjerojatno nije niti pomišljao da će ući u politiku i postati prvim čovjekom Pirana, gdje već dugo ima privatnu ordinaciju. "Snimanje smo počeli sredinom studenoga prošle godine, a za Bossmana je najveći problem bio naći dovoljno vremena jer i u općini i u ordinaciji ima puno posla", izjavio je za koparske "Primorske novice" 20-godišnji student režije iz Postojne Intihar. Film bi uskoro trebao biti prikazan na Slovenskoj televiziji. Lanjski lokalni izbori u Sloveniji postali su vijest čak i za svjetske medije pošto je na njima Bossman pobijedio svog kolegu liječnika, prijašnjeg gradonačelnika Janeza Gantara, te postao prvi tamnoputi gradonačelnik u Sloveniji.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. podupire doniranje organa i od 1970. i sam posjeduje donorsku karticu, no nakon njegove smrti dijelovi njegova tijela ne mogu biti donirani, objavio je službeni Vatikan. U objašnjenju Vatikana stoji kako su Papini organi relikvije, zbog čega ni on niti bilo koji drugi papa ne može biti donor, odnosno darovati svoje organe za presađivanje bolesnicima. Njemački liječnik i deklarirani katolik Gero Winkelmann iz Unterhachinga blizu Muenchena potiče na doniranje organa, te Papino ime koristi kako bi promovirao ovaj humani čin. Benedikt XVI. u knjigu donora organa upisao se još kao Joseph Ratzinger 1970., no pošto je 2005. postao Papa, njegova odluka više nije na snazi, objašnjeno je u pismu što ga je njemačkome liječniku uputio službeni Vatikan. Godinama prije nego što je izabran za Papu, tadašnji kardinal Ratzinger rado je isticao kako svoju donorsku karticu uvijek nosi sa sobom te je novinarima objasnio da doniranje organa za presađivanje bolesnima i potrebitima smatra "činom ljubavi". Vatikan je pojasnio da Papa pripada univerzalnoj crkvi i njegovi organi se smatraju relikvijama, pa ne mogu biti donirani za presađivanja, osobito u slučaju da jednoga dana bude proglašen svecem. Službeni Vatikan također objašnjava da tijelo nasljednika svetoga Petra mora ostati netaknuto, jer se tijela papa moraju očuvati.

LONDON - Filmovi o Harryju Potteru dobit će nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA), koja je britanski ekvivalent Oscaru, za njihov doprinos kinematografiji, rekli su organizatori. Nagrada za izvanredan britanski doprinos kinematografiji bit će predana na svečanoj dodjeli 13. veljače spisateljici J.K. Rowling, autorici priča o malom čarobnjaku Potteru, i producentu serijala Davidu Heymanu. Prvih sedam filmova zaradilo je od prodaje karata u svijetu 6,4 milijardi dolara, po podacima web stranice www.boxofficemojo.com koja prati prodaju ulaznica za projekcije. "Filmovi o Harryju Potteru ne samo da su stvorili zvijezde pred kamerama, već su ukazali i na tehnološku stručnost britanske filmske industrije", istaknula je BAFTA u svojoj izjavi. Filmovi o Harryju Potteru nominirani su za nekoliko Oscara u tehničkim i glazbenim kategorijama ali tu nagradu još nisu osvojili.

NEW YORK - Pjevač Rolling Stonesa Mick Jagger nastupit će uživo po prvi put u svojoj karijeri na dodjeli nagrada Grammy koja se treba održati ovaj mjesec u Los Angelesu, potvrdili su organizatori u četvrtak. Na dodjeli 13. veljače bi uz Jaggera (67), koji će nastupiti zajedno sa soul pjevačem Raphaelom Saadiqom, trebali sudjelovati i Lady Gaga, Arcade Fire, Katy Perry, Rihanna, Eminem, Justin Bieber i Lady Antebellum. Jagger se dosad samo jednom pojavio na dodjeli Grammyja, 1986. godine putem satelita, kad je njegova skupina Rolling Stones dobila nagradu za životno djelo.

LJUBLJANA - Pred sudom u Mariboru počelo je suđenje 36-godišnjaku koji je u kruh i jogurte stavljao mrtve miševe, a onda iznuđivao novac, prijeteći proizvođačima da će u suprotnom obavijestiti medije kako ne ispunjavaju osnovne sanitarne uvjete za proizvodnju hrane, objavili su u petak slovenski mediji. Ucjena je Sandiju Godecu iz mjesta Podvelka uspjela samo u jednom slučaju, kad je dobio tisuću eura, dok su ga drugi proizvođači kruha i mlijeka prijavili policiji, pa je tako u ožujku 2008. i uhićen, prilikom primanja obilježenog novca, javljaju mariborska "Večer" i ljubljanski "Dnevnik". Optuženi je i ranije osuđivan za sitni kriminal, a na početku suđenja je priznao da je kriv i da je ucjenjivao pekare i mljekare, ali je tvrdio da je "nekako morao doći do novca" i da bi u suprotnom morao krasti, što nije htio.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙