FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 23. siječnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

MEKSIKO

65-godišnji francuski biciklist Jean-Pierre Demenois, bivši trener višestruke francuske i svjetske biciklističke šampionke Jeannie Longo, u subotu je oborio svjetski rekord u kategoriji "Master 65", prešavši biciklističku pistu brzinom od 42,614 km na sat, u High Performace National Development Centeru u gradu Meksiku. 1996. ovaj je poznati trener doveo Jeannie Longo do titule svjetske rekorderke. Ona je tada, također u Meksiku, vozila na otvorenoj pisti brzinom od 48,159 km na sat. Demenois nije uspio ostvariti cilj koji je zacrtao samome sebi: u 65-oj godini života oboriti osobni rekord od 43,085 km na sat, što ga je prije tri godine postigao također u Meksiku.

KUALA LUMPUR

Austrijski su znanstvenici u nedjelju izvijestili kako postoje dvije podvrste pjegavog leoparda (Neofelis diardi), koji se smatra najugroženijim među divljim životinjama u svijetu, a u zasebnu vrstu leoparda svrstan je 2007., pošto je njegovo stanište otkriveno na Borneu. Jedna podvrsta živi na Borneu i na Sumatri, a druga u jugoistočnome dijelu Azije. Međunarodna unija za očuvanje prirode 2008. proglasila je pjegavog leoparda "ugroženom" vrstom. Pripadnika nove leopardske vrste, otkrivene 2007. na otoku Borneu, znanstvenici su uspjeli i snimiti u divljini. Riječ je o životinji dugoj tri metra koja ima oko 40 kilograma, a snimljena je prije nepunih godinu dana noćnom video-kamerom u prirodnome rezervatu Dermakot u malezijskoj državi Sabah. Osobito ugroženom smatra se podvrsta neofelisa diardija s Bornea i Sumatre, zbog deforestacije i ljudskoga faktora, upozorili su znanstvenici.

LOS ANGELES

Glumica Zsa Zsa Gabor otpuštena je iz bolnice osam dana nakon operacije kojom joj je amputirana noga, kazao je u subotu njezin glasnogovornik. Gabor je iz bolnice puštena ranije nego je bilo predviđeno, a liječnici su iznimno zadovoljni njezinim napretkom. Devedesettrogodišnjoj glumici amputirana je noga zbog gangrene koja se razvila nakon operacije kuka.

BEČ

Provalnik koji je izveo niz napada u austrijskim bankama posljednjih godina s gumenom maskom Baracka Obame, ponovno se aktivirao ovog tjedna, objavila je austrijska policija. Napadač s maskom američkog predsjednika povikao je: "Ovo je pljačka. Dajte mi novac", uperivši oružje u zaposlenike banke u Handenbergu, u pokrajini Gornjoj Austriji. Pljačku je izveo netom prije zatvaranja banke u 18 sati i zatim pješice pobjegao s plijenom u crnoj torbi. Nakon toga su svjedoci ispričali da je nastavio bijeg crnim automobil s registracijom iz Salzburga, objavila je policija. Nitko nije ranjen, a niti plijen nije bio naročito bogat. Pretpostavlja se da je "Obama" otuđio oko 10 tisuća eura.

MOSKVA

Anna Chapman (28), bivša ruska špijunka koja se našla među desetero agenata koje je FBI nakon duge istrage u 2010. godini uhitio i deportirao iz Sjedinjenih Država, vodila je u petak navečer svoju prvu televizijsku emisiju o "tajnama svijeta". "Moje je ime Anna Chapman i otkrit ću vam sve tajne", rekla je na početku prve emisije, ta zanosna crvenokosa bivša špijunka. Emisija se emitira na privatnoj televiziji RenTv. U prvoj epizodi bavila se tajanstvenim slučajem jedne bebe u Dagestanu, koja je privukla brojne hodočasnike 2009. nakon što su joj na koži izbili stihovi Kurana. Nakon uhićenja u srpnju prošle godine i povratka u Rusiju, njezina je manekenska karijera naglo procvala. Pozirala je za muški časopis i pojavila se u nekoliko emisija. U prosincu se pridružila Mladoj gardi, stranačkoj mladeži Putinove stranke Ujedinjena Rusija.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙