FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Britanci osudili napade na novinare u Egiptu

Autor: dmus
KAIRO, 3. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Američke Države u četvrtak su osudile "usklađenu kampanju" zastrašivanja inozemnih novinara koji prate prosvjede protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i upozorile tamošnju vladu da ne smije napadati novinare.

The New York Times je objavio kako su dva njegova novinara provela noć u zatvoru, nakon čega su pušteni na slobodu.

U zatvoru su zbog pisanja o prosvjedima završile i novinarka Leila Fadel i fotografkinja Linda Davidson iz Washington Posta. Puštene su iz zatvora, ali su im egipatske vlasti zabranile da napuste hotel nedaleko od zračne luke.

"Svi novinari koji su pritvoreni moraju smjesta biti pušteni iz zatvora", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, istaknuvši kako je zastrašivanje medijskih djelatnika "potpuno i u cijelosti neprihvatljivo" i ponovivši kako je sad trenutak za prijenos vlasti u Egiptu.

"U Kairu je u tijeku usklađena kampanja zastrašivanja novinara i uplitanja u njihov rad. Osuđujemo takve akcije", rekao je glasnogovornik State Departmenta P.J. Crowley, napomenuvši kako su američki diplomati od egipatskih vlasti zatražili pomoć u zaustavljanju nasilja prema novinarima.

Tijekom dana su mete fizičkih napada bili i jedan djelatnik televizije Reuters i reporterska ekipa CNN-a, a jedan je grčki novinar uboden nožem u nogu, dok je glasnogovornica kairskog hotela Hilton izjavila kako je taj hotel zatražio od novinara da ne snimaju prosvjede iz hotela zbog opasnosti kojoj bi ubog toga bili izloženi drugi gosti i sam hotel.

I Velika Britanija je kritizirala maltretiranje novinara i uplitanje Egipta u rad interneta i mobilne telefonije.

"Zloporaba interneta i mobilnih mreža te, osobito, današnje pojačano zastrašivanje i maltretiranje novinara neprihvatljivo je i zabrinjavajuće", rekao je u pisanoj izjavi britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

(Hina) xdam ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙