FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrana mora biti prioritet, poručuje čelnik Svjetske banke

Autor: mkuz
WASHINGTON, 3. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Svijet se suočava sa širim trendom rasta cijena hrane i robe, te bi više zemalja trebalo uvidjeti da valja poduzeti odlučne mjere kako bi se obuzdale njihove snažne oscilacije, izjavio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.

U telefonskom intervjuu iz Berlina Zoellick je pozvao svjetske čelnike u sklopu skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 da "hranu proglase prioritetom" kako bi se riješio problem skoka cijena i pojačane oscilacije koje ugrožavaju siromašne i potpiruju inflaciju u zemljama u razvoju, ponajprije onima u Aziji.

"Suočit ćemo se sa širim trendom povećanja cijena robe, uključujući i cijene hrane", rekao je Zoellick Reutersu.

"To može stvoriti pritisak, ali i otvoriti nove prilike", dodao je, pojašnjavajući da bi zemlje u razvoju mogle povećati prihode povećanjem proizvodnje hrane kako bi se podmirila rastuća potražnja u svijetu.

Kazao je kako je za razliku od krize iz 2007/2008. aktualni glavni faktor koji potiče rast cijena povećana osobna potražnja u brzorastućim gospodarstvima, posebno za šećerom i mesom.

Osvrnuo se i na najnovije izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO, koje je u četvrtak pokazalo nastavljeni rast cijena hrane širom svijeta u siječnju.potaknuvši skok odgovarajućeg indeksa na novu rekordnu razinu.

Tako je FAO-v indeks cijena hrane koji mjeri mjesečne promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, te mliječne proizvode, meso i šećer, u siječnju dosegnuo prosječnu vrijednost od 230,7 bodova, u odnosu na 223,1 bod u prosincu.

Do sada je rekord 'držao' lipanj 2008. kada je vrijednost indeksa iznosila 224,1 boda.

"Vjerujemo da je usprkos određenim razlikama u odnosu na razdoblje u 2008. aktualni ključni politički problem isti a glasi da će ova godina biti jako teška za kronično pothranjene", dodao je Zoellick.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙