FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Renault najavio velika ulaganja u pogone, uglavnom u Francuskoj

Autor: mkuz
PARIZ, 3. veljače 2011. (Hina/AFP) - Francuski proizvođač automobila Renault objavio je u srijedu da planira uložiti 5,7 milijardi eura u industrijske pogone do 2013., od čega će 40 posto sredstava usmjeriti na pogone u Francuskoj.

Uoči objave srednjoročnog strateškog plana, zakazane za 10. veljače, u Renaultu najavljuju prilagodbu kapaciteta u zapadnoj Europi. Fokus bi trebao biti na dodanoj vrijednosti proizvoda i na proizvodnji uglavnom europskih vozila srednje i više kategorije, lakših komercijalnih vozila, te električnih vozila i motora i odgovarajućih baterija.

Izvaneuropsko tržište vjerojatno će do 2016. porasti za gotovo 50 posto, te tvrtka planira proširiti vaneuropske proizvodne kapacitete, posebno na tržištima u nastajanju, poput onih u Rusiji, Indiji i Brazilu.

Europsko tržište trebalo bi pak i dalje bilježiti pad i po prognozama francuskog proizvođača neće se do 2016. vratiti na razine iz razdoblja prije krize.

U Renaultu naglašavaju da u sklopu prilagodbe kapaciteta neće zatvarati pogone niti otpuštati radnike.

"Naš strateški plan omogućava nam da zbog globalne potražnje prilagodimo industrijske kapacitete, bez zatvaranja pogona ili otpuštanja i smanjenja radnih mjesta", izjavio je u priopćenju izvršni direktor Carlos Ghosn.

U idućoj godini tvrtka planira generirati 43 posto prodaje izvan Europe, u usporedbi s 37 posto u 2010. i 17 posto u 2000.

Francuska će ostati u središtu Renaultova plana da postane, uz Nissan, vodeći svjetski proizvođač električnih vozila.

Tako u tvrtki predviđaju da će čak 80 posto električnih vozila koja će se prodati širom svijeta u 2015. biti proizvedeno u Francuskoj.

Tako će planirana tvornica u Flinsu, zapadno od Pariza, proizvoditi baterije za električne automobile a ona u Cleonu električne motore treće generacije.

Novi model kombija proizvodit će se u tvornici u Sandouvilleu, na zapadu Francuske.

Izvan matične zemlje, Renault će u sljedećoj godini započeti proizvodnju u novoj tvornici u Maroku.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙