FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kairo: Egipatska vlada opovrgava ulogu u nasilju

Autor: mhaj
ZAGREB , 3. veljače 2011. (Hina) - Egipatski kabinet u četvrtak je opovrgao bilo kakvu ulogu u mobiliziranju simpatizera egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka protiv protuvladnih prosvjednika na kairskom Trgu Tahrir, a prmijer je izjavio da namjerava provesti istragu o tomu tko stoji iza nasilja.

"Optužiti vladu da je mobilizirala predsjednikove simpatizere je potpuno nerealno. To bi nas omelo u nastojanjima da uspostavimo mir u zemlji", kazao je glasnogovornik kabineta Magdy Rady, prenosi Reuters.

Premijer Ahmad Šafik izjavio je kako će se o nasilju provesti istraga. "Vlada će provesti mjere koje će omogućiti da se identificiraju oni koji stoje iza svega ovoga", rekao je Rady dodavši kako vojska, poslana na ulice Kaira u petak, nakon što je policija izgubila kontrolu nad prosvjedima i prosvjednicima, nije intervenirala jer bi se, da je to učinila, taj potez mogao protumačiti kao njezino opredjeljenje za nečiju stranu. "Vojska ne smije stati ni na čiju stranu", odlučno je kazao Rady.

Državna televizija u četvrtak je izvijestila da je egipatski potpredsjednik Omar Sulejman počeo razgovore s političkim strankama i nacionalnim snagama. Premijer Ahmad Šafik u tv-programu potvrdio je sastanak s predstavnicima oporbenih stranaka i nacionalnih snaga, a cilj razgovora je, kako prenosi AFP, pokušati pronaći izlaz iz aktualne situacije.

Glasnogovornik UN-ove mirovne misije na Cipru, Rolando Gomez izvijestio je da će oko 350 zaposlenika UN-a u Egiptu biti evakuirano na Cipar i u Ujedinjene Arapske Emirate. Također je kazao da osoblje UN-a može izabrati između Cipra i Dubaija te da će tijekom dana biti organizirani povratni letovi za osoblje. Rekao je i da je sve pripremljeno kako bi osoblje UN-a i njihove obitelji bile smještene u ciparskim hotelima. Dodao je kako će određen broj zaposlenika UN-a ostati u Egiptu, gdje će nastaviti obavljati "osnovne funkcije".

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙