FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobit Deutsche Banka prepolovljena, prihodi poskočili zahvaljujući akvizicijama

Autor: gple
FRANKFURT, 3. veljače 2011. (Hina/AFP) - Najveća njemačka banka Deutsche Bank izvijestila je u četvrtak da joj je dobit u četvrtom tromjesečju i u cijeloj prošloj godini više nego prepolovljena zbog troškova akvizicija ali je zbog oštrog rasta prihoda optimistična za 2011.

DB je tako u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit od 605 milijuna eura, u odnosu na 1,31 milijardu eura u istom razdoblju prethodne godine, kada su rezultat poduprle porezne olakšice u Sjedinjenim Državama.

Neto prihodi poskočili su pak 34 posto na 7,43 milijarde eura, što je rekordan iznos za posljednje tromjesečje u godini. U istom razdoblju 2009. iznosili su 5,54 milijarde eura.

Kao glavni razlog skoka prihoda u DB-u navode konsolidaciju Postbanka. DB je u rujnu započeo postupak cjelovitog preuzimanja te banke, kojim želi ojačati poziciju na matičnom tržištu i poboljšati mješavinu prihoda. Za potrebe te akvizicije DB je povećao kapital za 10,2 milijarde eura.

Upravo zahvaljujući konsolidaciji Postbanka DB-ovi su prihodi u odjelu za privatne klijente i upravljanje imovinom poskočili u četvrtom tromjesečju za 31 posto na 2,8 milijardi eura, a u istom su postotku porasli i u odjelu korporativnog i investicijskog bankarstva, dosegnuvši 4,6 milijardi eura.

Troškovi povezani s tom akvizicijom, ne uključjući kamate, porasli su pak na 6,31 milijardu eura, u usporedbi sa 4,22 milijarde u istom razdoblju lani.

Rezervacije za nenaplative zajmove smanjene su u četvrtom tromjesečju za 28 posto na 406 milijuna eura.

U cijeloj prošloj godini bančina neto dobit iznosila je 2,33 milijarde eura, u odnosu na 4,96 milijardi u 2009. Neto prihodi porasli su pak na 28,57 milijardi, s 27,95 milijardi u prethodnoj godini.

Cjelogodišnje rezervacije za nenaplative zajmove prepolovljene su na 1,3 milijarde eura, navodi se u priopćenju.

Prošla je godine bila godina ulaganja i promjena za Deutsche Bank, zaključio je njezin izvršni direktor Josef Ackermann.

"Ponovno smo ostvarili dobre rezultate u temeljnom dijelu poslovanja i istodobno znatno poboljšali poziciju na svjetskom tržištu, te smo iznimno dobro pozicionirani za daljnji rast", zaključio je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙