FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka veleposlanica razgovarala s ElBaradeiem

Autor: mtro
WASHINGTON, 1. veljače 2011. (Hina/AFP) - Veleposlanica SAD-a Claire Maragret Scobey telefonski je razgovarala s istaknutim predstavnikom egipatske oporbe Mohamedom ElBaradeiem, rekao je u utorak jedan američki dužnosnik, a prenosi AFP.

Veleposlanica je s bivšim šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) razgovarala u okviru kontakata s različitim egipatskim oprobenim strankama. Scobey je ponovila ElBaradeiu da Washington želi političku tranziciju, ali ne želi diktirati Kairu smjer kojim treba ići, prema tim izvoru.

El Baradei je američkoj veleposlanici i veleposlaniku Velike Britanije predstavio scenarije za razdoblje "nakon Mubaraka", prenosi AFP iz neimenovanih diplomatskih izvora.

Washington je potvrdio da je njegova veleposlanica razgovarala s Mohamedom ElBaradeiom.

ElBaradei predlaže da se zamjeniku predsjednika Omaru Sulejmanu, imenovanom u subotu, povjeri privremeno vršenje dužnosti predsjednika. To prijelazno razdoblje bi omogućilo raspuštanje dvaju domova parlamenta i revidiranje ustava prije parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

U drugom scenariju ElBaradei predlaže osnivanje tročlanog predsjedničkog vijeća, jednog vojnika i dva civila, koji bi vodili tranziciju kada Mubarak ode.

U Egiptu su u utorak stotine tisuća ljudi, a prema televiziji Al Džaziri i više milijuna samo u Kairu, izašli na ulice u velikom protuvladinom prosvjednom okupljanju "Marš milijuna" zahtijevajući odlazak predsjednika Hosnija Muabraka, na vlasti tri desetljeća.

ElBaradei je u utorak pozvao predsjednika Egipta da do petka napusti vlasti i poručio mu da će pregovori o reformama početi kada on preda vlast. ElBaradei je izjavio da se prosvjednici nadaju da će prosvjedi završiti do petka, "dana odlaska".

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙