FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16,30 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 29. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16,30 sati:

VUKOVAR - Oko dvije tisuće hrvatskih branitelja i građana Vukovara te iz drugih dijelova Hrvatske okupilo se iza podneva na srednišnjem trgu u Vukovaru, na prosvjednom skupu potpore hrvatskim braniteljima, koji se u Srbiji sumnjiče za počinjenje kaznenih djela ratnog zločina. Prosvjedni skup na Trgu Republike Hrvatske organizirala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, a među brojnim okupljenima bili su i potpredsjednik Vlade ministar Petar Čobanković te ministri Dražen Bošnjaković, Tomislav Ivić i Tomislav Karamarko. Okupljeni prosvjednici su spomen imena ministara Karamarka i Ivića, na početku skupa, popratili zvižducima. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivan Kovačić poručio je kako se srbijanskim optužnicama protiv hrvatskih branitelja želi dokazati kako su branitelji ti koji su počinili zločin, da je zločin bilo braniti svoj prag, obitelj, grad i Domovinu te u konačnici, da je i Hrvatska nastala na zločinu. "Međutim, nitko ne spominje prekomjerno granatiranje Vukovara na koji je dnevno padalo po nekoliko tisuća granata. To, dakako, nije bio zločin kao ni ubojstva brojnih civila i branitelja Vukovara", kazao je Kovačić postavivši pitanje opravdanosti Zakona o oprostu, sukladno kojem su, kako je naveo, brojni sudionici pobune protiv Hrvatske dobili radna mjesta, plaće i mirovine "iako su se do jučer borili protiv te iste Hrvatske". "Danas im je kuna slađa neko ikada a najslađa im je saborska plaća", rekao je spomenuvši pritom ime saborskog zastupnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora grada Vukovara Zdravko Komšić prozvao je Državno odvjetništvo što, kako je rekao, još uvijek nije uspjelo prikupiti dokaze za ubojstvo oko 5.000 Vukovaraca u srpskoj agresiji na taj grad 1991., kao ni za ubojstvo oko 700 zatočenika logora u vukovarskom Veleprometu.

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je danas, govoreći o slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde, kako je najvažnije da su pravosudne institucije Republike Hrvatske ustanovile da Purda nije kriv te da su njegovi iskazi u srbijanskom koncentracijskom logoru dobiveni na silu. "S puno argumenata o tome svjedoče i ispitani svjedoci. Vjerujem da će te argumente i činjenice uzeti u obzir i pravosudne institucije BiH", izjavila je Kosor, odgovarajući na novinarski upit o braniteljskim prosvjedima u Vukovaru, nakon Izbornog sabora Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" u Zagrebu. Osvrćući se na prosvjed u Vukovaru, Kosor je rekla kako potpuno razumije uznemirenost hrvatskih branitelja te je stoga i donijela odluku da nekoliko ministara bude danas u Vukovaru kako bi braniteljima i ljudima tumačili što su institucije hrvatske države sve poduzele. "Mi smo s njima, u svakom trenutku kao što smo to bili i devedesetih", rekla je te istaknula da treba učiniti sve da se "nešto slično nikada ne dogodi". Naglasila je kako je Hrvatska bila žrtva brutalne agresije, a svi branitelji su branili svoj dom, svoju budućnost i budućnost svoje djece. "Nisu oni išli kao agresori, nego su samo branili. To je povijesna činjenica koju nikome nećemo dati da je revidira", rekla je Kosor.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u povodu prosvjeda branitelja u Vukovaru kako branitelji mogu biti sigurni da sve institucije hrvatske države brinu o njima, jer su oni najzaslužniji za stvaranje današnje države i tu nema nikakvih dilema. Komentirajući izjavu jednog od branitelja da će državnom vrhu biti zabranjen pristup u Vukovar bude li Tihomir Purda izručen Srbiji, predsjednik Josipović rekao je kako je "to izjava jednog, a takvu izjavu zasigurno ne bi dala većina". "Pitanje hoće li netko biti izručen ili neće iz BiH ne ovisi ovog trenutka o Hrvatskoj", rekao je Josipović nakon skupa antifašista. Dodao je kako Vukovar nije ničije vlasništvo već je to grad Vukovaraca, svih građana Hrvatske i hrvatski simbol.

VUKOVAR - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas novinarima u Vukovaru, vezano za hrvatskog branitelja Tihomira Purdu koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Zenici, u BiH, kako su "stvoreni uvjeti u djelovanju Ministarstva pravosuđa RH i Državnog odvjetništva, da pravosuđe BiH donese jedinu moguću pravednu odluku, a ona je da Tihomir Purda ne bude izručen Srbiji već da bude slobodan čovjek". Na primjedbu novinara kako mu 'branitelji ne vjeruju', ministar Bošnjaković je izrazio žaljenje zbog toga, rekavši kako su "na djelu emocije", ali kako je on čiste savjesti, jer se napravilo sve što se moglo kako bi hrvatski branitelj Tihomir Purda bio pušten na slobodu. "Razumijem ove ljude, njihovu zabrinutost, ali istodobno želim poručiti da će Vlada i resorna ministarstva ustinu, kao i dosada, činiti sve da se Purda što prije vrati u Hrvatsku, jer istraga je pokazala da je nevin", izjavio je novinarima ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, nakon prosvjednog skupa potpore hrvatskim braniteljima, održanog na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske. Istaknuo je da će državne institucije učiniti sve da zaštite svakog hrvatskog branitelja. "Ne možemo tako razgovarati da je Vlada RH odgovorna za slučaj Purda. Presudno je ne dopustiti da se to više događa. Intenzivno se prati slučaj, sve činjenice upućuju na to kako nema argumenata da bude izručen. Nemojmo špekulirati šta bi bilo kad bi bilo. Očekujem pozitivno rješenje za Purdu", naglasio je ministar Ivić. Na pitanje novinara je li se u Vladi razgovaralo o ukidanju Zakona o oprostu, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko odgovorio je niječno, rekavši kako u dijelu javnosti postoji kriva predodžba da nitko nije procesuiran za zločine počinjene protiv hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu. I ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, potpredsjednik Vlade RH Petar Čobanković izrazio je uvjerenje kako će pravosuđe BiH donijeti odluku da Tihomir Purda ne bude izručen Srbiji. Naglasio je da hrvatske državne institucije u slučaju Tihomira Purde rade "dobar posao u interesu Hrvatske, hrvatskih branitelja i svih građana Hrvatske".

VARAŽDIN - Branitelji Varaždinske županije podržali su današnji vukovarski prosvjed potpore hrvatskim braniteljima osumnjičenima u Srbiji za navodne ratne zločine počinjene 1991. Dio branitelja otišao je u Vukovar, a ostali članovi županijskih udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, logoraša srpskih koncentracijskih logora, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Specijalne jedinice policije "Roda" dao im je podršku na konferenciji za novinare u Varaždinu. Dragutin Špac, član Predsjedništva HVIDR-e i jedan sa srbijanskih popisa, rekao je da je takav progon branitelja neprirodan kao i odnos države koja nije odradila svoj posao i sad su branitelji na popisu za ratne zločine. Podršku prosvjedu dala je i varaždinska podružnica Hrvatske stranke prava.

ZAGREB - U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i Antifašista Republike Hrvatske danas je obilježena 70. obljetnica ustanka, antifašističke borbe i pobjede nad fašizmom, 67. obljetnica osnivanja 10. korpusa zagrebačkog i 66. obljetnica oslobođenja Zagreba. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, pokrovitelj svečanosti, tom je prilikom poručio kako se nikada ne smije zaboraviti da su antifašisti i partizani svrstali Hrvatsku na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu te omogućili nacionalni opstanak Hrvata i hrvatsku državnost tijekom postojanja bivše Jugoslavije i danas moderne Hrvatske. Rekao je i kako ga žaloste rasprave koje idu za tim da se umanji značaj antifašizma kao i dio novije povijesti u kojoj su na političkoj sceni dominirale tendencije umanjivanja zasluga antifašizma. Dodao je kako te ideje zasigurno neće proći, a riječi hrvatskog Ustava to najbolje govore - antifašizam je zaista temelj hrvatskog Ustava. Svaki put kad razmišljamo o političkoj povijesti i političkoj budućnosti Hrvatske mislimo o tekovinama antifašizma, jer bez toga neće biti moderne europske Hrvatske, rekao je Josipović, dodavši kako oni koji nisu skloni antifašizmu često se pozivaju na europsku deklaciju kojom se osuđuju zločini komunizma. Svi osuđujemo sve zločine pa i one učinjene u ime komunizma, rekao je.

ZAGREB - Katarina Fuček ponovno je danas na Izbornom saboru Zajednice Žena HDZ-a "Katarina Zrinski" izabrana za predsjednicu te Zajednice, a na skupu je sudjelovala i predsjednica predsjednica HDZ-a i Vlade RH Jadranka Kosor. U obraćanju sudionicima skupa premijerka Kosor je istaknula važnost da se sve relevantne političke snage u zemlji dogovore o nekoliko ključnih tema važnih za hrvatske nacionalne interese. Podsjetila je kako je na njene riječi odmah reagirao predsjednik SDP-a Zoran Milanović, napomenuvši da on nema što s njom sjediti. "Pa nisam njega zvala, jer je on javno rekao da o ekonomiji ne zna ništa i da ga ekonomija ne zanima", kazala je Kosor. Dodala je da sigurno i u SDP-u a i u drugim strankama ima ljudi s kojima se može razgovarati i koji žele raditi. "Još puno važnije iznad toga, koji ljube iznad svega Hrvatsku, a to nam je u ovom trenutku osobito važno", dodala je. Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima premijerka Kosor je rekla kako je 2011. godina u kojoj nema vremena za odmor. Istaknula je kako je danas puno onih koji samo pričaju i žele spriječiti završetak pregovora s Europskom unijom, izlazak iz gospodarske krite te zaustaviti borbu protiv korupcije. Napominjući kako žene nisu ukras politike ili bilo kojeg posla, Kosor je također kazala da ženama treba dati mjesto koje im pripada.

ZAGREB - Na internetskoj stranici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (www.sukobinteresa. hr) objavljene su imovinske kartice potpredsjednika Vlade za investicije Domagoja Ivana Miloševića, ministrice financija Martine Dalić, ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića te ministra kulture Jasena Mesića. Prema podatcima prijavljene imovinske kartice potpredsjednik Vlade RH Milošević na svojoj novoj dužnosti prima plaću od oko 18,2 tisuće kuna, a posjeduje 14 stanova (od kojih je jedan u suvlasništvu) s pripadajućim garažama, od kojih najveći ima 296 četvornih metara i vrijedan je oko 4,8 milijuna kuna, te jedan neuređeni tavanski prostor od stotinjak kvadrata. Milošević je još vlasnik poslovnog prostora u Zagrebu, vrijednog oko 3,5 milijuna kuna. Na popisu njegove imovine su i četiri pokretnine, vrijednosti između 35 i 350 tisuća kuna. Također je prijavio kredite: od 250 tisuća eura i 194,4 tisuća švicarskih franaka (njegova supruga). U imovinskoj kartici ministrice finacija Martine Dalić, čija je plaća također oko 18 tisuća kuna, navodi se njezino suvlasništvo nad stanom u Zagrebu od 140 četvornih metara, vrijednim nešto više od dva milijuna kuna, dok je njezin suprug vlasnik kuće u Petrčanima. Od pokretnina prijavila je dvije, u vrijednosti od 30 i 40 tisuća kuna. Ministrica Dalić ima i dionice u HT-u, Ericson N. Tesla, Dalekovodu, Privrednoj banci i Atlantic Grupi. Također ima i dva kredita od oko 168 tisuća eura i 24 tisuće eura. Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić ima plaću od oko 18,2 tisuća kuna. Posjeduje obiteljsku kuću u Blatu od 500 tisuća kuna i jednako vrijednu vikendicu u Prigradici, zemljište u Blatu te stan od 40-ak četvornih metara u Zagrebu. Ima dva osobna atuomobila - petnaestak godina star Ford Mondeo i Audi A3 iz 2005. te ostale pokretnine u vrijednosti nešto višoj od 40 tisuća eura. Ima i udjele u trgovačkom društvu "Blato 1902.", sa sjedištem u Blatu. Ministar kulture Jasen Mesić, s plaćom oko 16,6 tisuća kuna, posjeduje dva stana, od 49 i 43 četvorna metra, osobni automobil marke BMW i pokretnine vrijedne 150 tisuća kuna. Ima i udjel nominalne vrijednosti 20 tisuća kuna u Hotelu Dubrovnik.

SLAVONSKI BROD - Slavonsko brodska Koordinacija građanske inicijative koju čini više nevladinih udruga poslala je pismo predsjedniku države Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor u kojem ih pozivaju da prilikom skorog sastanka s predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti ukažu na probleme koji prijete Slavonskom i Bosanskom Brodu zbog štetnih plinova i lebdećih čestica, nusprodukta rafinerije u Bosanskom Brodu. "Građanima Slavonskog Broda sustavno se, od početka rada rafinerije 2008., krše Ustavom i zakonom zajamčena prava na čisti zrak i zaštitu zdravlja", navodi se. U Slavonskom Brodu tijekom 2010. u 28 dana barem je jednom premašena granična vrijednost štetnih plinova s vrhuncem 21. i 22. prosinca. Tada je razina sumporovodika po službenim podatcima Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja tridesetak sati u kontinuitetu bila 4-5 puta viša od dozvoljene. "Očekujemo da zaštitite građane Slavonskog Broda i okolice od navedenih opasnosti", poručuju aktivisti Građanske inicijative "Za čist zrak" koja je svoj prvi skup održala dva dana uoči posljednjeg incidenta u rafineriji kad su zbog eksplozije rezervne pumpe ozlijeđena tri radnika.

RIJEKA - Jedan od glavnih ciljeva Zelene stranke u kampanji za parlamentarne izbore bit će borba protiv privatizacije prirodnih resursa, rekao je nakon današnje redovite skupštine stranke u Rijeci njezin predsjednik Aljoša Babić. "Privatizacija prirodnih resursa - šuma, obale, mora i voda, uvodi se na mala vrata u Hrvatsku. Izostaje društvena briga prema ugroženim skupinama - siromašnima, beskućnicima i ovisnicima, a skrb o njima vode tek udruge. Odlučili smo stoga zajedno izaći na sljedeće parlamentarne izbore i boriti se protiv privatizacije prirodnih i društvenih resursa", izjavio je predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić. Na redovitoj skupštini, na kojoj su sudjelovali delegati iz čitave Hrvatske, potvrđeno je da sastav Predsjedništva i Glavnog odbora ostane nepromijenjen te je prihvaćena odluka da "zeleni" predaju zahtjev za prijam u članstvo Europske stranke zelenih.

ZAGREB - Ovogodišnja kulturna manifestacija "Noć muzeja 2011." osvarila je rekordnih 314.659 posjetitelja i tako pokazala da je Hrvatsko muzejsko društvo, u suradnji s muzejskim institucijama i ovaj put manifestaciju organiziralo s iznimnim uspjehom, izvijestili su danas organizatori. U 67 hrvatskih gradova i mjesta muzeji, galerije i srodne ustanova u kulturi, sinoć od 18 sati do 1 sat poslije ponoći, nudile su atraktivan program na 160 lokacija. Publiku su privukle atraktivne izložbe te pedagoške radionice, predavanja, okrugli stolovi, stručna vodstva, performansi, recitali i koncerti, filmske projekcije, modne revije, prigodne prodaje kataloga, promidžbenog materijala i suvenira, aukcije, pričaonice i glazbene slušaonice, promatranja kroz teleskop, promocije i prezentacije te druženja s umjetnicima i donatorima. Autorice koncepcije "Noć muzeja" Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i Vesna Jurić Bulatović, voditeljica marketinga zahvaljuju publici na odazivu, a na uspješnoj realizaciji projekta muzejskim djelatnicima te sudionicima u realizaciji manifestacije - partnerima, pokroviteljima, sponzorima i medijima. Noć muzeja lani je ostvarila više od 278 tisuća posjetitelja, održana je u 41 gradu i više od stotinu muzeja diljem Hrvatske.

(Hina) xmvr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙