FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HDZ traži očitovanje o Jurjevićevu istupu

Autor: pgas
SPLIT , 27. siječnja 2011. (Hina) - Vodstvo splitskog HDZ-a danas je pozvalo predsjednika Ivu Josipovića da se očituje o istupu predsjednika splitskog SDP i saborskog zastupnika Marina Jurjevića koji je na jučerašnjoj saborskoj sjednici zatražio od premijerke Jadranke Kosor da zajamči kako splitski škver neće biti likvidiran.

"Predsjednik Republike Josipović je za nedavna posjeta Njemačkoj izjavio da se brodogradilišta trebaju privatizirati po naputcima Europske unije (EU) i u skladu sa zahtjevima EU-a, a jučerašnjim Jurjevićevim istupom SDP to ruši. Jer, on kaže da ne trebamo ulaziti u taj posao s brodogradilištima po pravilima EU-a, a hoće reći: ne trebamo ući u EU, a to znači izravno rušenje njegova (Josipovićeva) zahtjeva da vlada treba završiti pregovore u lipnju ove godine", izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović.

Po njegovim riječima Josipović "s jedne strane kao predsjednik države prijeti vladi da mora završiti ugovore do lipnja, a s druge strane ima činjenicu da mu SDP ruši te dogovore s EU-om".

"Pozivam predsjednika da kritizira SDP, da SDP objasni svoj stav o ulasku Hrvatske u EU. Ako to ne učini, onda ja njega pozivam ili prozivam - je li to neka dvostruka igra kojom se preko SDP-a govori da Hrvatska ne uđe u EU kako bi predsjednik države onda u lipnju mogao prozvati vladu da nije postigla dogovore i zatražiti njezinu ostavku", kazao je Marasović. "Molim predsjednika da objasni o čemu se tu radi ili se u protivnom to može shvatiti kao igra, dogovor SDP-a i predsjednika koji bi onda rezultirao nepotpisivanjem pristupnog ugovora i time pozivanje na odgovornost vlade", dodao je.

U jučerašnjem istupu u Saboru SDP-ovac Jurjević je, obrativši se premijerki Kosor, rekao kako je više puta izjavila da će poduprijeti splitski škver, radnike te njegove interese. "Zato ovdje u najvišem zakonodavnom tijelu ove države pitam jeste li spremni u Saboru izjaviti kako Vi osobno nećete dopustiti da se škver likvidira i to jamčite svojom funkcijom premijerke?" Pri tomu je kazao kako se ništa nije učinilo za spas hrvatskih škverova, osim praznih fraza i neplodne demgoške potpore od koje škverovi nemaju nikakve koristi, a istodobno se "radi na njihovoj tihoj likvidaciji". "Vaša vlada je prihvatila da im se zabrani ugovaranje novih poslova", rekao je Jurjević.

Marasović je danas optužio Jurjevića i SDP da se njegovim jučerašnjim istupom u Saboru "izravno ruši splitsko brodogradilište i budućnost njegovih djelatnika i tako se nastoji onemogućiti ulazak Hrvatske u EU".

"Jurjević čini zločin prema splitskom brodogradilištu", istaknuo je Marasović, kazavši: "Dok se stvarala hrvatska država, Jurjević je oplakivao jugoslavenski komunistički režim, igrao kolo i pjevao 'Od Vardara pa do Triglava'."

"Da se riješi pitanje splitskog škvera, nije dovoljno imati samo dugu kosu, nego i dugu pamet", poručio je čelnik splitskog HDZ-a čelniku splitskog SDP-a.

Jurjevićev istup oštro su osudili i predsjednik županijskog HDZ-a Kruno Peronja i župan Ante Sanader (HDZ) koji su nazočili današnjoj konferenciji.

(Hina) xpgas ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙