FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽDO Split: Netočni navodi zastupnice Mirele Holy

Autor: pgas
SPLIT, 26. siječnja 2011. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu večeras je priopćilo kako su netočni današnji navodi saborske zastupnice Mirele Holy. koja je “prozvala” Državno odvjetništvo RH da je odbacilo njenu kaznenu prijavu u vezi s azbestnim otpadom u splitskoj tvrtki Salonit.

Tijekom današnjeg aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru zastupnica Mirela Holy prozvala je Državno odvjetništvo s pitanjem kako je moguće da je Državno odvjetništvo početkom 2010. odbacilo njenu kaznenu prijavu vezano za sanaciju azbestnog otpada, a potom krajem 2010. godine se doznalo kako su DORH i USKOK utvrdili nezakonitosti, navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva Split, objavljenom na intertenstkim stranicama DORH-a.

ŽDO u Splitu napominje kako se kaznena prijava zastupnice Holy iz 2008. godine odnosila na kaznena djela protiv okoliša, a u predmetu USKOK-a okrivljenom V. M. se stavljaju na teret koruptivna kaznena djela uključujući i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca.

V.M., čiji se inicijali navode u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva, je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost, a koji se nalazi u pritvoru.

Nadalje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u priopćenju podsjeća da su zastupnici Mirela Holy i Daniel Mondekar podnijeli 21. srpnja 2008. Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu tj. "Zahtjev da se pokrene kazneni postupak zbog teških kaznenih djela protiv okoliša prilikom 'sanacije' (dekontaminacije) azbestnog otpada iz kruga tvornice Salonit d.d. Vranjic u stečaju te drugih kaznenih djela", odnosno zbog nepravilnosti u procesu sanacije azbestnog otpada, čime su ugrozili okoliš te život i zdravlje većeg broja ljudi.

Spomenuta kaznena prijava podnijeta je protiv tri odgovorne osobe u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te je, putem Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, dostavljena nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, koje je zatražilo i provelo izvide.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu svojim je rješenjem od 22. siječnja 2010. odbacilo spomenutu kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv okoliša, jer ne postoji osnovana sumnja da bi isti svojim ponašanjem ostvarili obilježje navedenog kaznenog djela, a s obzirom na rezultat provedenih izvida niti nekog drugog kaznenog djela, navodi se u priopćenju ŽDO-a Split.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 24. veljače 2010. o toj odluci obavijestilo i podnositelje prijave, dodaje se.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙