FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen priručnik "Prva pomoć"

Autor: tkol
ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatski crveni križ predstavio je danas prijevod priručnika "Prva pomoć" svjetske nakladničke kuće "Dorling Kindersley".

Riječ je sveobuhvatnom priručniku koji obrađuje sve ozljede i bolesti te sve vrste nesreća, a napisali su ga predstavnici vodećih britanskih udruga koje se bave prvom pomoći ("St John Ambulance", "St Andrew's Ambulance Association" i Britanski crveni križ).

O kvaliteti izvornika svjedoči devet izdanja, rekao je izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa dr. Nenad Javornik.

Postupci prve pomoći temelje se, kako je istaknuto, na najnovijim smjernicama i znanstveno dokazanim činjenicama.

Priručnik je namijenjen svima koji se bave poučavanjem prve pomoći, predavačima i mentorima ekipa mladeži Hrvatskoga crvenog križa, srednjoškolcima i studentima koji moraju svladati gradivo prve pomoći, a napisan je jasnim jezikom razumljivim široj javnosti.

Po opsegu je mali pa se, rekao je dr. Javornik, za samo par sati čitanja mogu dobiti kvalitetne spoznaje kojima se unesrećenima može spasiti život.

Po riječima dr. Branke Tomljanović iz Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu, istraživanja su pokazala kako je čak dva do tri puta veće preživljavanje unesrećenih osoba u zemljama s educiranijim stanovništvom u pružanju prve pomoći.

Kvalitetan hrvatski prijevod te usklađenost s hrvatskom terminologijom omogućit će Hrvatskome crvenom križu da, kako jerekla dr. Tomljanović, "dobije alat kojim će edukacija biti jednostavnija".

Engleski izvornik u samo godinu dana prodan je u četiri milijuna primjeraka, a prvo hrvatsko izdanje koje je objavio Hrvatski crveni križ tiskano je u 2500 primjeraka.

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙