FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kavkaski gerilci osumnjičeni za napad u Moskvi

Autor: rtom
MLOSKVA, 25. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Oružana gerila ruskog Kavkaza glavni je osumnjičenik za napad na moskovsku zračnu luku Domodjedovo u kojem je ubijeno 35 osoba, a taj pokret islamističkih korijena niknuo je na ostacima pokreta čečenskih boraca za neovisnost koji su izgubili rat s ruskim sigurnosnim snagama.

Gerilski pokret nazvan "Kavkaski emirat" okuplja raznolike frakcije aktivne u republikama ruskog Kavkaza (Čečenija, Ingušetija, Dagestan, Kabardino-Balkarija, Karačajevo-Čerkezija, okrug Stavropolja i Sjeverne Osetije), ali te frakcije rade prilično autonomno.

Emirat je 2007. godine osnovao Doku Umarov, poznat i kao Abu Usman, koji je 2006. postao predsjednik čečenskih boraca za odcjepljenje i proširio pobunjeničku bojišnicu, proglasivši sveti rat na cijelom ruskom Kavkazu.

Promatrači drže da je pokret baštinio strategiju ubijenog ratnog vođe Šamila Basajeva, koji je izvodio stravične napade poput talačke drame u školi u Beslanu 2005., koju su osudili i borci za odcjepljenje.

Vodstvo "Kavkaskog emirata" redovito ističe da su ruski civili legitimna meta.

"Ako se Rusima čini da se rat odvija na televiziji, daleko od njih, negdje na Kavkazu, poručujemo im - eto rata i na vaša vrata", prijetio je Umarov mjesec dana prije samoubilačkog napada na moskovsku podzemnu željeznicu u kojoj je u ožujku 2010. ubijeno 40 osoba.

"Emirat" nije homogena skupina - dio čečenskih pobunjenika napustio je Umarova ljeti 2010., nakon unutarnjeg sukoba, a sam Umarov odrekao se prvih čečenskih boraca za neovisnost, kakav je primjerice Ahmed Zakajev koji živi u izgnanstvu u Londonu.

Unatoč unutarnjim razmiricama, napadi kavkaske gerile jednako su krvavi te su ubojstva iz zasjede, atentati i višestruki napadi gotovo svakodnevni u toj regiji.

Osim što je preuzeo odgovornost za napad na moskovsku podzemnu željeznicu, "Kavkaski emirat" počinio je i napad u studenom 2009. na putnički vlak od Moskve do Sankt Peterburga, u kojem je bilo 28 žrtava, te u rujnu 2010. atentat automobilom-bombom na tržnici u Vladikavkazu (Sjeverna Osetija), u kojem je ubijeno 17 osoba.

(Hina) xrt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙