FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Purdini odvjetnici traže pomoć državnog vrha dviju zemalja

Autor: zkre
MOSTAR, 25. siječnja 2011. (Hina) - Zastupnici obrane vukovarskog branitelja Tihomira Purde, mostarski odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac zatražili su u utorak od državnoga vrha Hrvatske i BiH da na predstojećem međudržavnom susretu razmotre prigovore o nezakonitostima u pogledu vođenja pravosudnog procesa protiv Purde, priopćeno je u utorak iz odvjetničkog ureda Muselimović-Primorac.

U priopćenju se navodi da su odvjetnici Muselimović i Primorac kao branitelji osumnjičenika Tihomira Purde uputili "obrazloženu molbu" članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću te ministru pravosuđa Bariši Čolaku, kao i predsjedniku RH dr. Ivi Josipoviću da "u prigodi predstojećeg međudržavnog susreta, ovom pitanju posvete dužnu pažnju, kako bi se u slučaju Purda otklonile možebitne nezakonitosti".

Pojašnjava se kako je kazneni postupak protiv vukovarskog branitelja Tihomira Purde pokrenut na temelju "dokaza koji su prikupljeni u vrijeme njegova zatočeništva". Obrana dodaje da se takvi dokazi pokazuju kao nezakoniti te podsjeća da su mjerodavna pravosudna tijela Republike Hrvatske nakon provedenih istražnih postupaka utvrdila da se u radnjama njihova branjenika "ne nalaze elementi niti jednoga kaznenog djela, a pogotovo kaznenog djela ratnog zločina protiv bolesnih i ranjenih osoba".

Sud Bosne i Hercegovine jučer je dobio žalbu obrane Tihomira Purde na odluku kojom mu je produžen ekstradicijski pritvor, a istodobno je i Srbija dostavila dokumentaciju koja je nužna kako bi se odlučivalo o njezinu zahtjevu za izručenje ovog hrvatskog branitelja. DORH je prošli tjedan izvijestio kako je nakon provedenih izvida i istražnih postupaka utvrđeno da nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde, a kako ne postoje zakonske osnove za njegov kazneni progon u Hrvatskoj, osječko državno odvjetništvo odlučilo je da neće tražiti ni njegovo izručenje od BiH, gdje je uhićen 5. siječnja.

Predsjednik Josipović najavio je u subotu, u razgovoru s novinarima u sklopu tradicionalnog susreta s građanima "Na kavi s predsjednikom", da će prilikom skorog susreta s članovima Predsjedništva BiH, u dogovoru s resornim ministarstvom, razgovarati i o pravosudnoj suradnji dviju zemalja,

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙