FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriven stan u kojem je ubijen Jurišić

Autor: slek
BEOGRAD, 22. siječnja 2011. (Hina) - Španjolska policija u Madridu je otkrila stan u kojem je 2006. ubijen pripadnik “zemunskog klana“, osuđen u Srbiji za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, Milan Jurišić, a u kojem je, po priznanju njegovog kolege također osuđenog za isto djelo – Sretka Kalinića, Jurišićevo truplo samljeveno, spakirano u vrećice i zatim bačeno u rijeku, prenosi u subotu na svojoj internetskoj stranici beogradski dnevnik “Blic“.

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak istrazi protiv Luke Bojovića, za kojim se traga zbog tri ubojstva 2004., list navodi kako je španjolska policija locirala stan u kojem se u vrijeme ubojstva Jurišića krila ekipa odbjeglih pripadnika “zemunskog klana“ koju su činili Miloš Simović, Jurišić i Kalinić, kao i Luka Bojović, pod čijom su se zaštitom krili, te njegov kum Cvetko Simić.

“Tu je počinjen stravičan zločin. Policija je u stanu izvršila očevid, određeni tragovi su nađeni i svi podatci su proslijeđeni srbijanskoj policiji. Očekuje se i da uskoro kolegama iz Španjolske bude omogućeno da obave razgovor s Kalinićem, koji je u beogradskom okružnom zatvoru“, rekao je izvor “Blica“.

Podsjeća se kako je ubojstvo Jurišića otkrio upravo Kalinić u lipnju 2010. hrvatskoj policiji, nakon što je u njega u okolici Zagreba pucao Simović, kada je ranjen a potom prebačen u bolnicu u kojoj je zatim policiji objasnio da je pripadnik "zemunskog klana" za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Kalinić je, dodaje se, kivan na Simovića, hrvatskim policajcima pričao o zločinima koji su pripadnici “zemunskog klana” počinili nakon ubojstva srbijanskog premijera, te također naveo i tko je pucao u njega, nakon čega se tragalo za Simovićem, koji je dva dana kasnije uhićen na granici Hrvatske i Srbije.

Najjeziviju izjavu dao je, kako se ističe, o ubojstvu Jurišića, navevši kako su u tome sudjelovali i Bojović i Simić, te da su Jurišića ubili udarcima čekića u glavu.

Kalinića je Hrvatska izručila Srbiji 25. kolovoza 2010. On je u Srbiji u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića te na još 40 godina zatvora zbog drugih ubojstava, otmica i teških kaznenih djela.

Kalinić, prvi hrvatski državljanin izručen Srbiji, što je omogućeno zaključivanjem sporazuma o međusobnom izručenju između Hrvatske i Srbije, otkriven je u Zagrebu nakon što ga je početkom lipnja 2010. kraj jezera u Rakitju teško ranio Simović.

On je također u odsutnosti osuđen za ubojstvo Đinđića izvedeno 12. ožujka 2003., od kada je kao i Kalinić bio u bijegu.

(Hina) xdas ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙