FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK traži vraćanje ograničene odgovornosti obrtnika

Autor: tper
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Nužno je iznalaženje pravnog modela da se kroz predstojeće izmjene Zakona o obrtu pokuša osmisliti institut ograničene odgovornosti obrtnika u njegovom poslovanju, kroz odredivost imovine kojom bi obrtnik odgovarao kako bi bio pravno i faktički izjednačen na tržištu s trgovačkim društvima, zaključak je okruglog stola posvećenom pitanju ograničene odgovornosti "obrtničkog društva" održanog u Hrvatskoj obrtničkoj komori, priopćeno je iz HOK-a.

Predsjednik HOK-a Mato Topić podsjetio je kako je Ustavni sud u postupku za ocjenu suglasnosti Zakona o obrtu s Ustavom u ožujku 2010. ukinuo odredbu tog zakona kojom je bilo propisano da za obveze koje nastaju u obavljanju obrta obrtnik odgovara cjelokupnom unesenom imovinom koja je potrebna za obavljanje obrta.

U obrazloženju te odluke Ustavni sud, među ostalim, u bitnome ističe da polazeći od načela jedinstva imovine, na kojom je utemeljen sustav odgovornosti za obveze koje nastaju u poslovanju poduzetnika na tržištu, nema ustavnopravno utemeljenog razloga da trgovačka društva odgovaraju cjelokupnom imovinom društva, a obrtnici samo neutvrdivim dijelom svoje imovine.

Prisutni pravni stručnjaci ukazali su upravo na citiranu posljednju rečenicu obrazloženja odluke Ustavnog suda, ističući da je Sud ostavio otvorenim pitanje odgovornosti obrtnika ograničenom imovinom, što znači da bi zakonodavac trebao odrediti tu imovinu.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tihana Kraljić kazala je kako je prolongiran rok za izradu izmjena Zakona o obrtu za prvi kvartal 2011. te da nema puno vremena, odnosno da se moraju zauzeti stavovi u vezi ovog pitanja kako bi se mogli u zakonskoj proceduri dalje braniti.

Članovi Upravnog odbora HOK-a su naglasili kako je država dužna osigurati da svi sudionici u poslovanju imaju jednake uvjete na tržištu.

Zaključeno je da bi bilo moguće stvoriti pravni okvir prema kojem bi obrtnik odgovarao u svom poslovanju utvrdivim ili unaprijed utvrđenim dijelom svoje imovine, kao što to već imaju neka respektabilna europska zakonodavstva.

(Hina) xpp/tp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙