FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovački suci svjedočit će na suđenju za "Vrtove Sunca"

Autor: amat
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Svi suci građanskog odjela dubrovačkog Županijskog suda u iduća bi dva mjeseca trebali svjedočiti na zagrebačkom Županijskom sudu u postupku zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke "Dubrovačko primorje" i nezakonitog upisa vlasništva nad zemljištem "Vrtovi Sunca" u Orašcu, vrijednom više od 151 milijun kuna.

Dubrovački suci bi pred sutkinjom Koraljkom Bumči trebali reći je li netko na njih vršio pritisak u donošenju odluka, s obzirom da se na optužemničkoj klupi našao bivši predsjednik njihova suda Pero Miloglav.

Sud nije prihvatio prijedlog obrane petorice optuženih da se kao svjedokinja pozove i profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta i hrvatska "prva dama" Tatjana Josipović koja se u znanstvenim radovima bavila pitanjima privatizacije i vlasničkih odnosa. Iako je riječ o pitanjima koja se odnose na postupak sud je ustvrdio da je njeno svjedočenje u nepotrebno.

Uz Miloglava su optuženi i bivši predsjednik dubrovačkog Općinskog suda Ivo Besjedica te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj.

USKOK je Miloglava optužio da je 2007. na poticaj vlasnika građevne tvrtke "Konel" Antuna i Antoana Kralja zlorabio položaj kako bi, zajedno s Besjedicom, s "Vrtova Sunca" skinuli plombu sa zabilježbe spora te tako tvrtki "Dubrovački Vrtovi Sunca" omogućili dizanje založnog zajma od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka "Konel" naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u "Vrtovima Sunca".

Na današnjem ročištu sudsko je vijeće odbilo zahtjev obrane da se Antun Kralj proglasi raspravno nesposobnim, nakon što je sudski vještak ustvrdio da iako ima zdravstvenih tegoba može prisustvovati suđenju.

Navodne nezakonitosti u "Vrtovima Sunca" USKOK je otkrio istražujući slučaj "Pet zvjezdica" u kojem su otac i sin Kralj pokušali "reketariti" vlasnika dubrovačkog hotela "Bellevue" Gorana Štroka.

Kad je otkrivena ta afera, Besjedica je napredovao u karijeri pa je imenovan sucem županijskog suda u Dubrovniku, a u međuvremenu je suspendiran, kao i Miloglav, koji je nakon dužnosti predsjednika suda radio kao istražni sudac.

Suđenje se nastavlja 28. veljače, a sedam dubrovačkih sudaca trebalo bio biti ispitano do 17. ožujka.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙