FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o zdravstvenoj zaštiti žena s mišićnom distrofijom

Autor: tkol
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Društvo distrofičara (DDZ) Zagreb na današnjem je okruglom stolu o unapređenju zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom upozorilo na to da je društvena zajednica još uvijek puna predrasuda kada je riječ reproduktivnoj moći žena s mišićnom distrofijom, te bi stoga trebalo poraditi na poticanju drugačijeg razmišljanja.

Predsjednica Društva distrofičara Zagreba Marica Mirić rekla je kako je provedeno i istraživanje na 42 članice Društva u dobi od 30 do 40 godina. One su odgovarale na pitanja o tome koliko posjećuju ginekološke ambulante i mamografske preglede, te koliko su zadovoljne uslugom.

Rezultati su pokazali da je tim ženama gotovo 50 posto ambulanti nepristupačno. Uz to, komunikacijom s liječnicima bilo je zadovoljno 47 posto ispitanica, dok ih je 50 posto bilo zadovoljno komunikacijom s medicinskim sestrama, rekla je Mirić.

Polovica anketiranih žena želi prihvatiti program koji im nudi Društvo distrofičara Zagreba. Riječ je o organiziranom prijevozu u ginekološku ambulantu Doma zdravlja Zagreb Zapad, a koji je za potrebe tih žena nabavio i posebno prilagođen ginekološki stol.

Dr. Tatjana Bekić iz Doma zdravlja Zagreb Zapad je upozorila na pravo žena na zdravstvenu zaštitu, te podržala inicijativu Društva distrofičara Zagreb da se žene upoznaju s mogućnostima kontinuirane zdravstvene zaštite.

S predrasudama se ne možemo obračunati, ali trebamo ih javno naznačivati te pomoći društvu da počne drugačije razmišljati, rekao je dr. Zorislav Bobuš iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Dodao je također kako predrasude počinju već od najuže obitelji, a nastavljaju se preko odgojno-obrazovnih ustanova, zapošljavanja, sve do zdravstvene skrbi.

Upozorio je i kako društvo s neprihvaćanjem gleda na mogućnost da žena s neuromuskularnom bolesti ostane u drugom stanju, provede trudnoću, rodi te se bavi s djetetom. Opća je predrasuda da ni u jednoj od te četiri faze osoba s mišićnom distrofijom ne može biti adekvatna, rekao je dr. Bobuš.

Žene s invaliditetom su do početka ovog stoljeća bile trostruko diskriminirane - prvo u odnosu na muškarce, drugo zato što su osobe s invaliditetom i treće, kao žene s invaliditetom u odnosu na druge žene. No, treba još puno učiniti na ukidanju predrasuda, istaknuo je dr. Bobuš.

Dr. Karin Kuljanić iz KBC Rijeka upozorila je na potrebu pozitivnog pristupa reproduktivnom zdravlju.

Kad nam kažu "budite pozitivni" ne znači da samo moramo pozitivno misliti već se tako moramo i ponašati, rekla je.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko šest tisuća distrofičara, od čega njih gotovo 400 u Zagrebu, a više od 50 posto su žene.

(Hina) xkt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙