FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt učenja i poučavanja hrvatskog kao inoga jezika

Autor: mbur
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Odsjek za međunarodnu suradnju Agencije za odgoj i obrazovanje je u sklopu bilateralne suradnje Hrvatske i Austrije, a u suradnji s Uredom austrijske koordinatorice za prosvjetnu suradnju, započeo projekt "Strategija učenja i poučavanja hrvatskog jezika kao inoga jezika (2011.-2012.)" koji će biti predstavljen u ponedjeljak, 24. siječnja, kada će se održati i prvo usavršavanje.

Svrha Projekta je osigurati stručno usavršavanje za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika, učitelje razredne nastave koji poučavanju učenike koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik, a imaju pravo na školovanje u Republici Hrvatskoj.

U Agenciji za odgoj i obrazovanje kažu da postoji potreba za takvim projektom jer je sve više učenika koji su uklopljeni u hrvatski obrazovni sustav a ne znaju jezik, iako moraju pratiti nastavu. Također, broj tih učenika će biti još i veći kada Hrvatska uđe u EU.

Glavni rezultati projekta bit će 30 osposobljenih nastavnika, izrađeni materijali za učenje i poučavanje hrvatskog kao inog jezika te prijedlog daljnjih projekata ili programa stručnog usavršavanja.

Riječ je o području od strateškog značaja u pripremama odgojno-obrazovnog sustava za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj Uniji te su stoga pokrovitelji tog projekta Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Za provedbu programa stručnog usavršavanja angažirani su hrvatski i austrijski stručnjaci u području jezika i poučavanja materinskoga jezika kao inoga jezika u multikulturalnom okružju.

Sudionici Projekta su viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, učitelji i nastavnici hrvatskoga jezika, učitelji razredne nastave i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola (30 sudionika).

Tijekom Projekta provodit će se različite aktivnosti: četiri dvodnevna modula (usavršavanja), međumodularni projektni zadaci, završna konferencija te izrada materijala za učenje i poučavanje hrvatskog kao inoga jezika.

(Hina) xmb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙