FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraga protiv Mladinea i "dalmatinskog kralja otpada"

Autor: sobr
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - USKOK je pokrenuo novu istragu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea zbog sumnje da je namještao poslove sanacije otpada vlasniku tvrtke "Odlagališta sirovina" Mihi Zrnić Marinoviću i pritom oštetio Fond za najmanje pet milijuna kuna.

USKOK 69-godišnjeg Mladinea i 55-godišnjeg "dalmatinskog kralja otpada", kako su mediji prozvali Zrnić Marinovića, tereti za davanje i primanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na te zlouporabe i prikrivanje protuzakonito dobivenog novca.

Zadarski poduzetnik poslijepodne će biti saslušan kod dežurne sutkinje istrage zagrebačkog Županijskog suda Erne Dražančić koja mora odlučiti o USKOK-ovom zahtjevu da mu se odredi istražni zatvor.

U slučaju da se to dogodi Zrnić Marinović pridružit će se u zatvoru u Remetincu suosumnjičenom Mladineu koji je tamo od studenoga prošle godine kada je uhićen u aferi Fimi media.

Njih dvojicu se sumnjiči da su se početkom kolovoza 2006. dogovorili da će Fond protivno Zakonu o javnoj nabavi s tvrtkom "Odlagališta sirovina" sklopiti više ugovora o poslovnoj suradnji i pritom isplatiti veći iznos od vrijednosti stvarno izvedenih radova na sanaciji opasnog i neopasnog otpada.

U USKOK-u kažu da su se od prosinca 2006. do kraja studenoga 2010. okrivljenici u Zagrebu, Zadru i Obrovcu dogovorili da "Odlagališta sirovina" Fondu ispostavi račune i privremene situacije za radove koji su izvedeni i naplaćeni na temelju drugih ugovora o sanaciji koje je zadarska tvrtka zaključila s Fondom. Sumnja se da je tvrtka Zrnić Marinovića pritom nezakonito zaradila najmanje pet milijuna kuna, za koliko je navodno oštećen Fond.

U USKOK-ovom priopćenju ne otkriva se koje poslove je Maldineo navodno namjestio zadarskom poduzetniku, čija je tvrtka postala poznata po sanaciji bazena lužine tvornice glinice u Obrovcu vrijednoj 80 milijuna kuna, čišćenju u šibenskim tvornicama lakih metala, elektroda i ferolegura (TLM i TEF) te sanaciji azbestnog otpada u Vranjicu.

Sumnje u namještanje poslova između Fonda i "Odlagališta sirovina" ranije su izrazile neke ekološke udruge.

Po pisanju medija, Fond je pod ravnanjem Mladinea Zrnićevu tvrtku angažirao na poslovima vrijednim više od 300 milijuna kuna, a 2006. je tvrtka "Odlagalište sirovina" imala prihode od 20-ak milijuna kuna.

(Hina) xso/xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙