FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Više od 120 optuženih u udaru FBI-a na mafiju

Autor: dhai
WASHINGTON, 20. siječnja 2011.(Hina) - Više od 120 pripadnika pet mafijaških obitelji iz New Yorka optuženo je za ubojstva, iznudu, ilegalno kockanje i trgovinu narkoticima u jednoj od najvećih racija protiv mafije u povijesti FBI-a, objavili su u četvrtak američki savezni tužitelji.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder rekao je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak u New Yorku da su među 127 optuženika i visoko pozicionirani članovi obitelji Gambino i Colombo, te navodni bivši 'boss' organiziranog kriminala u regiji New England, koja obuhvaća države na sjeveroistoku SAD-a.

Meta udara na organizirani kriminal je svih pet glavnih obitelji Cosa Nostre u New Yorku - Genovese, Gambino, Lucchese, Colombo i Bonanno.

Optužbe pokrivaju desetljeća kaznenih djela, kazao je Holder, uključujući klasične mafijaške likvidacije kako bi se uklonili suparnici, jedno ubojstvo za vrijeme neuspjele pljačke i dvostruko ubojstvo u baru nakon svađe oko prolivenog pića.

U četvrtak je uhićeno 110 optuženika, uz sudjelovanje oko 800 agenata FBI-a i policajaca u saveznim državama New York, New Jersey i Rhode Island. Jedan od optuženih uhićen je u Italiji.

Ostala kaznena djela iz optužnica uključuju reketarenje lučkih radnika, sindikata, lihvarenje i slično, izvijestilo je MSNBC News.

Ministar Holder je uhićenje nazvao "važnim korakom naprijed u borbi SAD-a protiv organiziranog kriminala".

Zločini uključuju dva ubojstva koja datiraju od prije 30 godina, te jedno ubojstvo iz 2002. Među optuženima je i jedan bivši policajac iz New Yorka.

Vlasti su kazale da su u istrazi pomogli doušnici koji su potajno snimili tisuće sati razgovora s osumnjičenim mafijašima.

Luigi Manocchio, navodni bivši 'boss' mafijaške obitelji Patriarca iz regije New England, uhićen je u srijedu u Fort Lauderdaleu, na Floridi.

Tereti ga se za prikupljanje uplata za zaštitu od vlasnika striptiz klubova. Također je uhićen je njegov knjigovođa Thomas Iafrate.

Masovna uhićenja rezultat su više dugogodišnjih istraga uz sudjelovanje mafijaških pokajnika, koji su proteklih godina desetkovali redove Cosa Nostre u SAD-u i donijeli dugogodišnje zatvorske kazne mnogim vođama.

Prošloga petka je u New Yorku savezni sudac osudio 93-godišnjeg Ivana "Sonny" Franzesea, na osam godina zatvora za iznuđivanje u striptiz klubovima na Manhattanu i pizzerijama na Long Islandu.

U listopadu je na zatvorsku kaznu osuđen i mafijaški pokajnik Salvatore Vitale, nakon suradnje s tužiteljstvom oko razotkrivanja mafijaške obitelji Bonanno i isprike rođacima žrtava. Pa navodima vlasti, Vitale je počinio najmanje 11 ubojstava.

(Hina) xdh ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙