FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga hotelijera o koncesijskoj naknadi za zemljište

Autor: tmis
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Komentirajući danas usvojene uredbe kojima se regulira izdavanje i koncesijska naknada za turističko zemljište predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i predsjednik Uprave rovinjske Maistre Kristian Šustar za Hinu ističe da se time rješava dugogodišnji 'gordijski čvor' hrvatskog turizma.

Lanjskim donošenjem zakona o turističkom zemljištu te danas na sjednici Vlade i provedbenih akata (uredbi) omogućava se rješavanje problema zbog kojih su hotelske kuće u Hrvatskoj u proteklih 20 godina imale visoku razinu nesigurnosti što je dovodilo i do smanjenja investicija, naglašava Šustar. Vjeruje da će to otvoriti put ka novim investicijama u hrvatskom turizmu, a time i do njegove veće globalne konkurentnosti.

Za određenu visinu koncesijske naknade kaže da nije na razini koju je predlagala Udruga poslodavaca u hotelijerstvu (zajedno sa Kamping udruženjem Hrvatske-KUH-om na nacionalnoj razini), a koja je bila temeljena na studiji i analizi Fakulteta za turistički i hotelski menadžment iz Opatije.

Predlagali su, kaže, fiksnu naknadu od 1 kune uz varijabilnu u kampovima, ali bez varijabilne za hotele.

Ipak, u svemu ključnim ističe da je potrebno osigurati da se sredstva prikupljena od koncesijske naknade u budućim razdobljima troše isključivo namjenski (što zakon i predviđa), vjerujući da je Vlada kroz uredbe osigurala i mehanizme da budu u cijelosti provedivi odnosno da ne dovode do daljnjih 'blokada'.

Na današnjoj sjednici Vlada je trima uredbama regulirala način, postupak i uvjete dobivanja koncesije na turističkom zemljištu (ukupno oko sto milijuna metara četvornih) neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, a slijedom lani donesenog zakona.

Turističke tvrtke i kampovi koncesiju će moći dobiti na najdulje 50 godina, a koncesijska im se naknada određuje u stalnom i promjenjivom dijelu. Stalni (fiksni) dio ovisi o površini koja se onda množi s koeficijentom cijene i za hotele je to dvije kune po kvadratnom metru, a za kampove tri kune po kvadratu.

Početni iznos promjenjivog (varijabilnog) dijela koncesijske naknade za hotele i turistička naselja je 0,5 posto prihoda iz prethodne godine, a taj dio naknade ovisi i o površini koja se daje u koncesiju i površini na kojoj se obavlja djelatnost te otvorenosti objekta u danima.

Kod kampova početni iznos za promjenjivi dio je 2 posto prihoda iz prošle godine, a ukupni iznos ovisi i o zauzetim kvadratima u odnosu na cjelokupnu površinu kampa.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙