FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonija zemlja partner na sajmu Viroexpo

Autor: ztes
VIROVITICA, 20. siječnja 2011. (Hina) - Vanjsko trgovinska razmjena između Hrvatske i Makedonije u posljednje je dvije godine zbog svjetske gospodarske krize smanjena za više od 100 milijuna dolara, rečeno je u Virovitici na predstavljanju Makedonije, ovogodišnje zemlje partnera 16. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2011. od 21. do 23. siječnja.

Ukupna međusobna robna razmjena Hrvatska i Makedonija u 2008. iznosila je 370 milijuna dolara, a prošle godine 250 milijuna dolara, istaknuli su makedonski predstavnici napominjući kako je cilj ovogodišnjeg partnerstva na sajmu Viroexpo povećanje gospodarske suradnje dviju zemalja jer je robna razmjena Hrvatske s Makedonijom manja od 1 posto u ukupnoj vanjsko-trgovinskoj razmjeni.

Hrvatska je među 12 najvećih trgovačkih partnera Makedonije, a 27 makedonskih tvrtki, koje će se predstaviti na Viroexpu, utiru put novoj suradnji, rekao je zamjenik ministra gospodarstva Republike Makedonije Metodij Hadži - Vaskov.

Cilj je povećati i regionalnu suradnju dviju država, a danas je potpisan Sporazuma o suradnji Hrvatske gospodarske komore Županijske Komore Virovitica s Regionalnim komorama makedonske Privredne komore iz Ohrida i Velesa.

Državni tajnik u makedonskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Besir Jashari naglasio je kako Hrvatska i Makedonija imaju slične probleme u pristupanju Europskoj uniji te dodao da će razmjena iskustava u ruralnom razvoju biti od obostrane koristi.

(Hina) xztes yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙