FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNV traži osudu izgreda u Subotici

Autor: jsta
SUBOTICA, 19. siječnja 2011. (Hina) - Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini zabrinuto je što gradska uprava u Subotici nije reagirala na šovinističke izgrede spram Hrvata koji su se dogodili tijekom pravoslavnog Badnjega dana, a subotički gradonačelnik Saša Vučinić odbacio je kritike hrvatskih institucija i u priopćenju naveo kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je bilo vrijeđanja i antihrvatskih izgreda.

Hrvatsko narodno vijeće poručilo je u srijedu subotičkom gradonačelniku kako je očekivalo da će on ili netko od njegovih suradnika "javno osuditi događaje u kojima su ne samo vrijeđani građani hrvatske nacionalnosti, nego im se i otvoreno prijetilo", navodi se u otvorenome pismu Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Vodstvo hrvatskih institucija prenosi da je i ispred Generalnog konzulata Republike Hrvatske bilo nedoličnog ponašanja i uvrjedljivih riječi. „Vjerujemo da ste svjesni da takvi događaji ne pridonose uznapredovaloj normalizaciji odnosa između dviju država“, ističe se u pismu.

U njemu se izražava zabrinutost što se događaj prešućuje u medijima, što dodatno izaziva zabrinutost kod građana hrvatske nacionalnosti.

O incidentu je prva, 13. siječnja, izvijestila mreža nevladinih udruga „Građanska Vojvodina“, tvrdeći da su pojedinci pravoslavni vjerski praznik iskoristili za širenje nacionalističke histerije i mržnje, kao i za uvrede i prijetnje pripadnicima nacionalnih zajednica.

Subotički gradonačelnik Saša Vučinić odbacio je u srijedu kritike hrvatskih institucija i u priopćenju naveo kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je bilo vrijeđanja i antihrvatskih izgreda tijekom proslave pravoslavnoga Badnjeg dana.

Vučinić je naveo da se na takve incidente nisu žalili ni vodstvo Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini, kao ni diplomatski predstavnici Republike Hrvatske u Subotici.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙