FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske institucije u Vojvodini pozvale na popis

Autor: jsta
SUBOTICA, 18. siječnja 2011. (Hina) - Vodeće hrvatske institucije i organizacije u Vojvodini pozvale su u utorak, u povodu ovogodišnjega popisa stanovništva u Srbiji, sunarodnjake da se slobodno izjasne o nacionalnoj pripadnosti, a državnim tijelima poručile da takvo opredjeljivanje poštuju.

"Slobodno i ni od koga ometano iskazivanje nacionalne i vjerske pripadnosti smatramo presudnim za ostanak i opstanak bunjevačkih i šokačkih Hrvata na ovim prostorima", stoji među ostalim u priopćenju što su ga potpisali Hrvatsko nacionalno vijeće, DSHV, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Katolički institut "Ivan Antunović" te HKC "Bunjevačko kolo".

Jezik, kultura i običaji Bunjevaca i Šokaca, ma gdje oni živjeli, sastavni su dio hrvatske kulture, dodaje se u priopćenju, i traži da državna tijela tu činjenicu poštuju prilikom popisa, "kako bi omogućili svakom Hrvatu da slobodno, otvoreno i hrabro, u službi istine to i bude, jer samo slobodan narod može autentično živjeti".

"Premda istodobno pripadamo i etničkim skupinama – Bunjevci i Šokci – nitko nas ne može spriječiti da budemo Hrvati. Mi takvo svjedočanstvo dugujemo ne samo slavnoj povijesti, već i brojnim uglednicima koji su hrabro svjedočili pripadnost hrvatskom narodu, plaćajući to neki puta i životom", stoji u priopćenju.

Hrvatske institucije i organizacije ukazuju i da najveći dio hrvatskoga naroda "pripada i Katoličkoj crkvi, Crkvi naših otaca".

"Naša je moralna obveza tu svoju vjeru javno svjedočiti i ispovijedati. Stoga nam je dužnost u popisu se opredijeliti i kao katolici. Pripadanje Crkvi održalo je nas Hrvate kao povijesni narod – zahvaljujući upravo vjeri nikad nismo izgubili sjećanje na svoje pismo i kulturu", navodi se.

Prvobitno planiran u svibnju, popis stanovništva u Srbiji bit će obavljen u listopadu 2011.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2002. godine u Srbiji živi 70.602 Hrvata, od toga u Vojvodini 56.546.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙