FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: aneks ugovora o plinofikaciji

Autor: vhor
KARLOVAC, 18. siječnja 2011. (Hina) - Predstavnici pet gradova i pet općina Karlovačke županije i predstavnici tvrtke Montcogim-Plinara iz Svete Nedjelje potpisali su danas u Uredu župana Karlovačke županije Ivana Vučića aneks ugovora o koncesiji za distribuciju plina, a kojim se definiraju novi rokovi za izgradnju plinske mreže u Karlovačkoj županiji.

Riječ je o dosad nerealiziranom ugovoru iz 2001. godine prema kojemu je gradnja plinskog cjevovoda u dužini od 828 kilometara trebala biti završen do 2007. godine, a aneksom se kao rok za izgradnju određuje 2019. godina.

Do sada je, zbog slabog interesa potrošača i problema s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, izvedena mreža od samo 66 kilometra, uglavnom u Karlovcu, te malo u Bariloviću i Ogulinu.

Sastavni dio danas potpisanog aneksa je i vremenski plan izgradnje, tako da bi cjevovod trebao doći ove godine do Duge Rese, Ozlja i Draganića, do Netretića 2012., Žakanja 2013., te Slunja i Ribnika do 2014. godine. U tim bi gradovima i općinama sveukupni ugovoreni radovi trebali biti završeni do 2019. godine, kao i u Karlovcu, Bariloviću i Ogulinu gdje je mreža dijelom provedena.

Član Uprave Montcogima Darko Pavlović kazao je da je u Karlovačkoj županiji na plin priključeno samo 1.200 korisnika, od čega jedva stotinjak otpada na gospodarske subjekte.

Primjerice u Ogulinu smo napravili mrežu, a za priključenje je zainteresirano samo osamnaest korisnika, što bi nama dalo povrat investicije za 55 godina, ilustrirao je Pavlović problem ogulinskim primjerom.

Obećao je da će prvi korisnici u Ogulinu plin dobiti do ovog ljeta.

Po njegovim riječima, jedna smo od rijetkih zemalja koje imaju cijenu plina za kućanstvo nižu od cijene plina za industrijske potrošače, a industrija je ta koja bi morala "graditi" mrežu i to se mora promijeniti.

Europske zemlje prosječno uvoze oko 67 posto plina, kaže Pavlović, a kod nas je vlastita proizvodnja 65 posto ukupnih potreba. Tu je šansa da se drugačije uredi energetska politika, da se industriji omogući jeftiniji plin da bude konkurentna na tržištu. Potreban je i sustav poticaja za investitore, posebno za kućanstva. Samo činjenica da je plin ekološki energent ne pomaže, očito, plinifikaciji zemlje, već on mora postati konkurentan energent, zaključio je Pavlović.

(Hina) xvhor ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙