FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: još ne treba očekivati odluku o brodogradilištima

Autor: svuk
BRUXELLES, 17. siječnja 2011.(Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak objavila da ni danas ni sljedećih dana ne treba očekivati odluku ili mišljenje o planovima za restrukturanje hrvatskih brodogradiliša, koji još nisu potpuni te da Komisiji trebaju dodatne informacije.

"Europska komisija neće donijeti nikakvu odluku ili objaviti mišljenje o planovima za restruktiranje hrvatskih brodogradilišta danas ili sljedećih dana", rekao je Dirk Lange, glavni pregovorač Europske komisije za pregovore s Hrvatskom.

Slično je rekla i Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje. "Danas se ne očekuje nikakve odluka glede bilo kojeg hrvatskog brodogradilišta. Komisija nastavlja raditi s hrvatskim vlastima na tom pitanju. Iako i Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Komisija čini sve što mogu kako bi se poboljšali planovi i osigurala njihova usklađenost s pravilima o državnim potporama, u ovom trenutku ne postoji vremenski rokovi za konačne zaključke o tim planovima za restrukturiranje", rekla je Butler.

U petak je u Bruxellesu održan tehnički sastanak hrvatskog izaslanstva na čelu s državnim tajnikom u ministarstvu gospodarstva Ruđerom Friganovićem s predstavnicima Europske komisije o planovima za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta na kojem je, prema diplomatskim izvorima, ostvaren napredak.

Po tim izvorima u Bruxellesu, "postignut je napredak u rješavanju pitanja restrukturiranja brodogradilišta, stvari se pozitivno razvijaju, a razgovori će se nastaviti u sljedećih nekoliko dana".

Natasha Butler navodi da je sastanak u petak "bio tehničke naravi, čija svrha nije bilo donošenje konačne odluke, nego razjašnjenje nekih važnih pitanja u tom vrlo kompleksnom podrlučju". "Nacrti planova za restrukturiranje koji su do sada predani Komisiji nisu potpuni i bile su potrebne i još uvijek su potrebne dodatne informacije", zaključila je glasnogovornica Butler.

Rješavanje pitanja brodogradnje ključan je uvjet za zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom u poglavlju Tržišno natjecanje, jer državne potpore hrvatskim brodogradilištima nisu dopuštene u EU-u, budući da bi one nekim proizvođačima omogućile povoljniji položaj na tržištu od drugih koji ih ne primaju.

Hrvatska se u dogovoru s Europskom komisijom odlučila na preustroj brodogradilišta privatizacijom. Nakon raspisana natječaja ponuditelji su poslali u Bruxelles svoje planove za restrukturiranje brodogradilišta, koje sada ocjenjuje Europska komisija. Ako ti planovi prođu test Europske komisije, Hrvatska će moći zatvoriti poglavlje Tržišno natjecanje.

(Hina) xsv ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙