FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanci klonom do mamuta

Autor: rtom
TOKIO, 17. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Japanski znanstvenici pokušat će postupkom kloniranja od tkiva strvine smrznuta mamuta oživjeti tu davno izumrlu vrstu, piše u ponedjeljak japanski dnevnik Yomiuri Shimbun.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu, koje vodi Akira Iritani, kane raditi s tkivom mamuta koje se čuva u ruskome laboratoriju.

Iz stanica mamutova tkiva izolirali bi jezgre i ubacili ih u stanice uzete od živoga slona kojima su uklonjene jezgre.

Tako stvoren zametak nosio bi mamutovu DNA i zatim bio usađen u maternicu slonice u nadi da će na svijet donijeti mamutovo mladunče, piše Yomiuri.

Ekipa se u svome planiranju oslanja na rad drugoga japanskog znanstvenika iz Centra Riken za biologiju i razvoj u Yokohami. Znanstvenik Teruhiko Wakayama uspio je stvoriti klonove miševa koji su 16 godina bili mrtvi i zamrznuti.

Uspije li stvoriti zametak klona, ekipa će morati izraditi i strategiju za prehranu mamuta, navodi Iritani.

Ako cijeli projekt uspije, znanost bi mogla doznati više o velikim biljožderima koji su s lica Zemlje nestali tisućama godina prije iz razloga koji nisu posve jasni.

Iritanijeva ekipa surađuje s ruskim stručnjakom za mamute i s dvojicom američkih stručnjaka za slonove i nada se da će projekt biti gotov za pet do šest godina.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙