FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trojica anglikanskih biskupa prešla na katoličanstvo

Autor: vrad
LONDON, 15. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Trojica bivših anglikanskih biskupa tradicionalista koji se protive "liberalnom" skretanju svog crkvenog vrha zaređeni su za svećenike u subotu u Westminsterskoj katedrali u Londonu, dva mjeseca pošto su prešli u Rimokatoličku crkvu.

"Ovo je poseban dan koji označava novu etapu u životu i povijesti Katoličke crkve", rekao je u propovijedi nadbiskup Vincent Nichols na svečanoj misi na kojoj je sudjelovalo više stotina svećenika.

Dva mjeseca nakon posjeta pape Benedikta XVI. Velikoj Britaniji, Andrew Burnham, Keith Newton i John Broadhurst objavili su u studenome da prelaze u Rimokatoličku crkvu u znak protivljenja nedavnim promjenama u Anglikanskoj crkvi u svezi s ređenjem žena i odobravanjem istospolnih zajednica.

Oni će biti prvi svećenici koji ulaze u "ordinarijat", novi ustroj što ga je utemeljila Katolička crkva kako bi mogla prihvatiti obraćenike s anglikanizma i unutar kojega će moći zadržati liturgiju "vlastitu anglikanskoj tradiciji".

Ta inicijativa koju mnogi anglikanci ne odobravaju, još je jednom zategnula njihove odnose s katolicima koji su nakon raskola s Rimom 1534. nerijetko bili burni.

Trojica biskupa, koji su oženjeni i imaju obitelj, ne mogu zadržati biskupsku službu u Katoličkoj crkvi i zato su zaređeni za svećenike.

Anglikanska crkva ima oko 77 milijuna vjernika, 13 milijuna kojih živi u Velikoj Britaniji, gdje je najveća vjerska zajednica, te stotinjak biskupa. Katolička crkva pak ima 1,1 milijardu vjernika, od kojih pet milijuna živi u Velikoj Britaniji.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙