FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU projekt jačanja konkurentnosti malog gospodarstva

Autor: mpuk
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Projekt Europske unije CABBS čiji je cilj povećati konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj te pripremiti tvrtke za buduće korištenje strukturnih fondova EU-a predstavljen je danas u Zagrebu.

Projekt pod nazivom "Izgradnja kapaciteta stručnjaka za područje obavljanja poslovnih usluga i ustanova zaduženih za pružanje potpore u poslovanju", vrijedan 1,34 milijuna eura finacira EU u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost koji se financira sredstvima pretpristupnog fonda IPA. Udio hrvatske vlade u sufinaciranju projekta iznosi 25 posto.

Glavni cilj projekta je povećati konkrentnost malog i srednjeg poduzetništava pružanjem visokokvalitetne podrške, istaknuto je na predstavljanju.

Projekt koji se počeo provoditi u rujnu 2010. i trajat će 18 mjeseci provodi međunarodni konzorcij EUROMED iz Bruxellesa, a ključni partneri i korisnici su hrvatsko Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, mreža od preko sto hrvatskih poduzetničkih potpornih institucija kao i sudionici malog gospodarstva.

Postojanje kvalitetne poslovne infrastrukture za mala i srednja poduzeća je preduvjet za održivu dodanu vrijednost ekonomske djelatnosti i nepostojanje takve infrastrukture djeluje kao prepreka za ekonomski rast, naglasio je voditelj projektnog tima Bill McConkey.

Dodao je da će se projektom nastojati poboljšati kvaliteta i dostupnost poslovne podrške tvrtkama kroz razvijanje stručnog znanja i povećanje kapaciteta usluga stručnjaka i institucija.

Stručnjakinja za ustanove za pružanje potpore u poslovanju Cornelia Rotaru kazala je da je kvaliteta poslovnih informacija za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj loša, istaknuvši da će se u sklopu ovog projekta posebna pažnja posvetiti početnicima i ženama poduzetnicama.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva Tihana Kraljić rekla je da hrvatska vlada kontinuirano potiče poduzetništvo te da je u razdoblju od 2004. do 2008. isplatila 918 milijuna kuna poticaja poduzetnicima, od čega su veliki dio bespovratna sredstva.

"Imamo dobar uvid u potrebe poduzetnika i ovaj je program (IPA) poveznica između onoga što provodi država i onog što čeka malo gospodarstvo ulaskom u EU kada će na raspolaganju imati sredstva iz strukturnih fondova", kazala je Kraljić.

Šef odjela za provedbu projekata Delegacije EU-a u Hrvatskoj Richard Masa naglasio je da udio malih i srednjih poduzeća u EU iznosi 99 posto i da su ona ključni element zapošljavanja i rasta. "Zato je važno poticati njihov rad i priremiti ih za europsko tržište", kazao je.

(Hina) xmpv ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙